Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
2019. 05. 19.     Klaudi    Gondolatok     2 komment

Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni, megfelelni és az elvárásait teljesíteni. Nagyon sokan görcsösen fogják fel és szinte kényszerítik magukat arra, hogy “tökéletesen” megfeleljenek másoknak. Ez lehet akár szülőktől való elvárás vagy valamelyik családtagtól, rokontól, párkapcsolati, házasság és barátságban is lehetnek ezek az elvárások, és a munkahelyünkön. A Legjobban szülők tudnak ránk gyakorolni ezzel a kényszerrel, hogy tedd azt amit ők mondanak és felelj meg annak amit ők szeretnének hallani/látni és cselekedj aszerint.

Megesik, hogy megsértődik a másik fél, mert nem tudtunk megegyezni egy találkozóban vagy éppen le mondtuk azt. Ugyanez igaz mindazokra, akik szintén hajlamosak megsértődni, most teljesen mindegy melyik kategóriáról beszélünk, mert lehet az a kapcsolatunk, vagy a család, esetleg kollégák vagy a főnökünk. Számomra picit hihetetlen, hogy egyes emberek mitől nem képesek vérig sértődni és hogyha esetleg el is mered mondani az igazat, akkor neki áll feljebb és te keress megoldást arra, hogy ő megbékéljen és neki minden jó legyen.

Én azt mondom NE AKARJ MEGFELELNI MÁSOKNAK! Magadnak kell megfelelned, te érzed hogy tudod beosztani az idődet és hogy mire vállalkozol, valamint te tudsz mérlegelni az adott szituáció között, hogy belefér-e az idődbe az adott program vagy tudsz-e túlórát vállalni, vagy megtudod-e csinálni időre készülő munkádat, vagy hogy megtudod-e látogatni a nagyszülőket, szüleidet stb.

Hogyan mondtam nemet valamire?

Be kell valljam, nekem se volt könnyű először nemet mondanom valamire vagy valakire és ez sokszor okozott gondot a lelkemben, hogy sose az történt amit én szerettem volna, hanem mások elvárásait tartottam szem előtt és természetesen minden úgy alakult ahogyan az illető szerette volna. De aztán rá kellett jöjjek, hogy ez nem mehet mindig így. Elhatároztam, hogy szembe nézzek másokkal és megtanulok nemet mondani az adott szituációra. Sajnos van egy családtagom aki nagyon is jól tud rám hatást gyakorolni és mindig a lelkiismeret furdalást tudott bennem kelteni, de neki is meg kellett értenie, hogy nem tudok mindig megfelelni neki és nem tudok az elvárásai alapján mindent teljesíteni amit ő szeretne. De egyébként is vannak ilyen hasonló élethelyzeteim, viszont már jól kezelem és megfontoltan átgondolom, hogy mire mondok Igent és mire mondok Nemet. 🙂 Természetesen nem vagyok tökéletes mert vannak hibáim, lehetséges hogy körülöttem lévők nem örülnek annak, hogy ha nem megyek el velük valahová, vagy nem tudom őket meglátogatni, mert fáradt vagyok és stb. Próbálom nem megbántani a illetőt azzal, ha nem fogunk találkozni vagy nem megyek el valahová vele/velük és még sorolhatnám a végtelen kategóriákat. Ha a másik nem érti meg a választási lehetőségeimet, akkor se teszek érte semmit. Nem fogom a másikat kiengesztelni csak azért, mert ő vérig van sértve, hogy nem fog látni minden hétvégén, amit már nem is tudnék lelkileg se teljesíteni.

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
E-Zsolesz

Teljesen igaz, hogy nem lehet mindig mindenkinek a “szolgálatára állni” és közben meg kell találnunk a magunkra szánt időt is. Illetve ha valaki igaz barát vagy egyszerűen csak normálisan áll hozzá a mindennapi élethez, akkor megérti és mindent meg lehet vele beszélni. Ahogyan mi is mindig megbeszéltük egymással az ilyen dolgokat és emiatt nem rémlik nekem sértődés. 😉 Ezen megsértődni nem is szabadna. Úgy vélem, hogy akkor nem velünk van a gond. Egyre jobban tetszenek a bejegyzéseid. 😉 ^_^
A Nutellás címtől pedig nagyon jót derültem, felvillanyoztál vele. 😀 😀

2
0
Would love your thoughts, please comment.x