Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
2019. 10. 20.     Klaudi    Gondolatok     2 komment

S, mivel én hallássérült vagyok, ezért gyakran megkérdőjelezték ezt, hogy egy állapottal/betegséggel rendelkező személy mennyire tud tanulni? Esetleg még egy szakmát lerakni, ha akar/szeretne is? Szóval, úgy döntöttem írok erről is. Tudom, hogy picit megkésve, ám semmi sem késő! 🙂 Főleg elkezdeni a tanulást. 😉 

Nos, azt kell hogy mondjam, sokan megijednek azért mert valaki MMK kategóriás vagy a betegség/állapota miatt nem tudják hova tenni, hogyan álljanak hozzá az egészhez. Ez lehet egy gyermek vagy akár egy felnőtt esete is. Mik azok a teendők, hogy ő is tudjon kényelmesen tanulni, attól függetlenül, hogy milyen állapotban van. Viszont, az elsődleges szempont az, hogy ha be is fejezi valaki az iskolát, akkor hova-merre szeretne tovább tanulni. Még azelőtt érdemes utána nézni a dolgoknak, mielőtt a gyermeked elkezdi az iskolát, vagy újra iskolapadba ülne be az ember. (Felnőttképzés). 

Ha általános kezdené a gyermeked
Ki kell választanunk a megfelelő iskolát és tájékozottnak lennünk. Érdemes minél több információt szerezni, hogy az adott iskola megfelelő lesz-e majd a gyermeked számára a betegsége miatt. Érdemes meghallgatni egy másik anyuka véleményét akivel jóban vagy, esetleg ismerősödet, vagy akár lehet a családtagod valamelyik tagja. Ám, sokan elkövetik azt a hibát, hogy az igazgatóval nem beszélnek meg bizonyos alapokat, hogy mi a helyzet a gyerekkel és neki mire lenne szüksége. – Tisztelet a kivételnek! – Mivel sajnos, nem biztos hogy az az iskola megfelelő lesz a gyermeked számára, vagy egyáltalán vállalják-e a velejáró felelősséget? Hál istennek, kezd elterjedni az általánosok között, hogy vállalják a gyermeked tanítását. Viszont… Arról ne feledkezünk meg, hogy neked kell tovább adni azokat a szükséges információkat amit egy tanárnak tudnia kell, így tehát a osztályfőnökkel is találkozni. Mert az igazgató nem biztos, hogy ezt a fontos infót tovább adja, pl: nincs ideje ezzel is foglalkozni, vagy túl sok a munkája stb… De az sem baj, ha még is csak tudja, jó ha te is megbizonyosodsz róla, hogy tényleg tovább lett adva minden amit tudnia kell.

Általános iskola után
Ez még kicsit keményebb helyzet, mert pont ez az a szakasz amikor már nehezebb iskolát találni/választani, pláne ha a gyerekednek akarod biztosítani a legmegfelelőbbet. Általában már az általánosban is adnak tájékoztatás arról, hogy mi lenne a számukra megfelelő iskola. Pl: Az én esetembe 3 iskolát adtak választási lehetőségként, és ráadásul nem csak nekem, hanem a volt osztálytársaimnak is ajánlották ugyanazt az iskolát. Mostanra nem tudom hogy ez a rendszer még működik-e? 😀 Minden esetre, akkor is le kell ülni a gyerekeddel, hogy melyik iskola lenne a jó számára illetve megfelelő lesz-e neki, főleg a betegsége/állapota miatt. Mivel ugyebár, itt az ember már falnak ütközik majd, mert nem mindenhol fogadják “nagy szeretettel” egy beteg gyermeket. Érdemes több iskolát nézni és utána választani, dönteni hogy neki ez megfelelő lesz majd. Ami még fontos, hogy érdemes a kiválasztott iskolákat jegyzetelni és akkor így talán átláthatóbb lesz, könnyebb lesz döntést is hozni. Érdemes olyan iskola után nézni, ahol ott helyben már szakmát is tanulhat a gyereked, így neked is, mint szülőnek könnyebb lesz, hogy a gyereket nem kell megint átíratni egy másikba, hogy szakmája legyen. Sőt! A gyereknek is könnyebb lesz majd. 

Amikor jönnek a továbbtanulás vagy munkahely legyen kérdések?
Itt már szó szerint a szülők hajlamosak veszekedni a gyerekkel, hogy inkább tanuljon tovább. Viszont, a gyereknek kell tudnia a legjobban, hogy mit is szeretne igazán kezdeni az életével, pláne ha már egy szakmát kitanult magának. Minimum egy szakma legyen a gyermeked kezébe, netalán párosuljon hozzá egy érettségi. Nem kell hogy legyen diplomád ha nem szeretnél tenni. Az érettségit is csak azért hoztam szóba, mert sajnos sok felnőttképzés miatt már kell, pláne hogy ha olyan tanfolyamot szeretnél elvégezni ami téged érdekel/vonz és tetszene, ahhoz már lehet hogy érettségi kell, sajnos. 

Ha viszont úgy döntött/döntesz, hogy nem szeretnél többet tanulni, akkor ideje elkezdeni munkát keresni. De azt a lehetőséget is keresheted magadnak, hogy iskola mellett is elmehetsz már dolgozni, természetesen ha már ismered az órarended! 🙂 

Nem kell félni attól, hogy később nem tudsz tanulni az állapotod/betegséged miatt! De tény, hogy lesznek nehéz döntések ennek következtében, mert magadnak kell eldöntened, hogy mikor szeretnél új dolgot ki tanulni vagy mi az ami téged érdekel. A korod ne érdekeljen téged! Se az, hogy van betegséged vagy tartós az állapotod! 

Soha ne ez alapján döntsd el, hogy letudsz-e rakni még egy szakmát később is. 

Ha évekkel ezelőtt megszereztél egy érettségit vagy egy szakmát, esetleg diplomát, akkor később vagy ha esetleg most olvasod ezt a posztot, akkor most miért ne tudnál? 

Mi a tapasztalatom ezen a téren?
Hallássérültként sok mindent tapasztaltam már, ugyan akkor ez tanfolyam függő is. De hál istennek, a törvény változott, de akkor is vannak “szabályok” ami által nem lehet vagy inkább nem indulhatsz az adott tanfolyamon. Pl: Ha van egy szakmunkásod, akkor egy bizonyos tanfolyamra nem tudsz indulni, hacsak nincsen ehhez hasonló, de más “szintű” csoportba tudsz bekerülni. Viszont, érdemes ennek is utána nézni, mert sok mindentől is függhet, hogy be kerülhetsz-e az elsőnek induló tanfolyamra vagy sem.

Azt a hibát sose kövesd el, hogy nem árulod el hogy le vagy-e százalékolva, vagy sem! Ezeket a papírokat vidd is magaddal, mert máskülönben utólag bajba is kerülhetsz akár és nem csak magadat hozod kellemetlen szituációba, hanem magát a tanfolyamot szervezőt is vagy esetleg a céget/munkahelyed ahol dolgozol. Mert gyakran tapasztalom, hogy az emberek szeretnek ez alól is kibújni, nem szólnak erről sem, de még arról sem, hogy kapnak-e valamilyen támogatás. Szóval, mindenképpen legyél önmagaddal is őszinte! Ezzel nem csak magadat segíted, hanem a többi MMK(megváltozott munkaképességű) társaidat is, azokat is akik hasonlóan betegek, mint te! 😉 

Ráadásul, ha olyan az állapotod, mint az enyém, hogy hallássérült vagy, semmi pánik! Kérdezz rá nyugodtan, hogy vannak-e számodra is lehetőségek és hogyan tudsz majd a legjobban magad módján tanulni. Fontos, hogy közöld azokkal akik a tanfolyamot adják, hogy neked ebből mi a hátrányod. Pl: a diktálás nem fog menni neked. Ettől nem kell megijedni, mondani fogják, hogy segítenek vagy ha olyan az osztály akkor ők is fognak neked segíteni, hogy számodra is könnyebb legyen a tanulás! 😉 És még valami… Vállald fel! És még egy aprócska biztatás…. 

BÍZZ MAGADBAN! 

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
E-Zsolesz

Ez a téma most igazából mindenkire lehet érvényes, de nagyon szépen beleszőtted a te eseteidet vagy az MMK-eseteket. 🙂 Én hozzátenném a témához, hogy most már az új rendszerrel még inkább meg kell gondolni vagy még jobban sarkallni kell a fiatalokat a továbbtanulásra vagy két szakma szerzésére. Amíg még beleférnek korral a nappali oktatásba. Olyan eszement törvényeket hoznak, amivel felnőtteknek el lesz lehetetlenítve. :/ Ezért a jövőben sajnos nagyon oda kell figyelni és meg kell gondolni. A leírásod ellenére én sajnos ellenkező esetbe buktam bele, hogy én akartam tanulni és – a régebbi jobb világ által – anyum nem állt úgy ehhez. ^_^”” De ezt te igazából jól tudod. 😀 Lényeg: egyre inkább olyan világ lesz, hogy előre megfontoltan tanulni. Az már más dolog, hogy a mai fiatalok mennyire és hogyan gondolkodnak ezen. ^_^””

2
0
Would love your thoughts, please comment.x