Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Fenyőfák
2019. 12. 15.     Klaudi    Gondolatok, Ünnep     2 komment

Nemsokára már el lehet kezdeni feldíszíteni a fenyőfánkat, ám sokaknál vitatott téma, hogy milyen fát szeretnének venni. Vannak akik ellenzik a műfenyő vásárlását, a másik véglet, ne vegyél élőt stb… Megy a “háborúskodás” mind a két irányból. Sokan elfelejtik, hogy mindenki saját maga tudja mit szeretne. Mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya. 

Műfenyő
Bár igaz, hogy egyáltalán nem egyeztethető össze az élő fenyővel. Fenyő illata ugyebár nincs, viszont hamar össze lehet állítani és könnyebb dolgunk van vele, mint az élővel. Különböző méretben kapni, jár hozzá talp is. Sajnos ezeknek is megvan a maguk ára, De! Legalább csak egyszer kell megvenni, utána sok évig nem kell költened másikra. Bár igaz hogy mint az élőnél is, azért ha nem bánunk vele óvatosan akkor ennek is hullanak a “tüskéi”. ?? 

Előnye: Nem kell újra és újra meg venned minden évben. Nem kell vele szenvedni mire megfelelően kifaragod a talpát. Úgy helyezed el ahogy neked kényelmes, főleg a kicsi méretűnél aztán tényleg mindegy. 😀 Arról nem is beszélve, hogy könnyen összerakható-állítható, valamint mikor már le kell bontani, akkor is könnyen elteheted, jövőre újra elő tudod venni. Nem szúrnak a “tűlevelei”. Itt is különböző méretben kapni. Szépen mutat. 

Hátránya: Nincs illata. Azért szét kell hajtogatni hogy megfelelő állásban legyen, valamint ne legyen ferde. Potyognak a “tüskéi”, x idő után mikor már nem valami szép újra kell venned. (Nem tudom ez mennyire számít hátránynak :D) A nehezebb díszek nem maradnak meg rajta, erre figyeljünk is oda! Minden egyes ágát meg kell igazítani. 

Élőfenyő
Ennél már nincs is jobb szerintem. ?? Van illata, de sajnos neked kell megszenvedni a talpával, viszont lehet már a helyszínen is megoldják neked, legalábbis hallottam már ilyet. Nem túl olcsóak. Ezeket a fenyőket évente kell megvenni. Leginkább ez a fenyőfa hozza el a “varázst” számunkra, mert az illatával nem lehet betelni. ? Valamint szúrnak a tűlevelei, ezért óvatosan valamint odafigyelve díszítjük fel. 

Előnye: Érezni a fenyőfa illatát, szépen mutat. Jobban meg van a hangulata. Vannak helyek ahol már kifaragják neked a talpát. 

Hátránya: Újra és újra meg kell venni, a talpát neked kell kifaragni, ha nem helyszínen kéred. Ezeknek van rendesen súlya, tehát ha nem kocsival vagy akkor neked kell hazacipelni. 

Milyen fenyőfánk lesz? 
Műfenyőnk van, nekünk ez bőven elég. Kicsi is, nem is szerettünk volna nagyobbat. Ha lesz babánk akkor majd tervezünk élőt venni, de addig feleslegesnek érezzük, illetve egy kisbaba se fogja fel teljesen, hogy mi zajlik körülötte. 🙂 Mi nagyon szeretjük, kicsi helyen is elfér és nekünk pont ideális. Félreértés ne essen, szeretjük az élőfenyőt, de nekünk most ez az ami ideális. 🙂 

Neked idén milyen fenyő van otthon, élő vagy mű?  🙂

További jó készülődés kívánok nektek! 🙂
Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
E-Zsolesz

Szépen összehoztál egy pro-kontra összeállítást, miközben ez valóban állandó vita tárgya úgyszólván. Bár mindenkinek szíve joga eldönteni. Nos: mióta eszemet tudom, nagyobb gyerekkorom óta egy állandósult műfenyőnk volt, csak 2 évvel ezelőtt cseréltem le. (Talán sokkal kisebb koromban hoztak mamámék igazi fenyőt.) A korábbi műfenyőnk 2 évvel ezelőtt már nem állt a helyzet magaslatán és akkori párommal – 1 éves évforduló után – szerettem volna újdonság varázsával igazi fenyőt. Cserepesként vásároltam és így bíztam volna a további életében is nálunk. Hát a meleg panellakást sajnos még sok szellőztetéssel sem szerette, így más sorsot kapott és elkerült tőlem. 1 évvel ezelőtt jó árral egy terebélyesebb műfenyőt vettem következő hosszútávú befektetésként. Én így és más szempontok által is a műfenyő pártján állok. (Legalábbis saját lehetőségeimet tekintve.) Én elkeserítőnek tartom azt, hogy csak a 2 hetes karácsonyi időszak miatt kivágják a rengeteg egészséges fenyőfát és kárba vesznek. Illetve mégiscsak élőlényekről beszélünk. Ez a gondolat pont nemrégiben csapott meg engem valahonnan, úgyhogy sikerült rátapintanod. ^_^ A 2 évvel ezelőtti esetünktől eltekintve vagy talán pont azért is úgy gondolnám, hogy igazi fenyőt felavatni jobb volna saját kertben vagy ha egyéb úton-módon tovább tudjuk éltetni a csodás fát. ^_^

2
0
Would love your thoughts, please comment.x