Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Húsvét
2020. 04. 05.     Klaudi    Gondolatok, Ünnep     8 komment

Hol vannak már az a régi szép idők, amikor az emberek eljártak rokonokhoz, családtagokhoz, barátokhoz stb. Vendégségbe, hogy meglocsolják a lányokat/időseket/asszonyokat? Aztán ott tudj kicsit maradni beszélgetni, enni egy keveset. Régebben minden más volt, talán jobb is volt. Még én is kislány koromban vártam ezt az ünnepet, de nagyon, mint mindenki gyerekként. Viszont, hamar meguntam, megutáltam szó szoros értelmében, mert nem szerettem ha meglocsolnak, pláne frissen mosott hajjal. És persze…. Miután nem jött több ember, akkor megint mehettél hajatmosni, ismerős?  Arról már nem is beszélve, hogy nem élveztem az egészet, nem hogy tojást festeni, mert hagyomány, mert muszáj, mert anyukád kedvéért fessünk egyet és már csak 2 vagy max 3 ember jött hozzátok, ekkor a felesleges készülődés ment a levesbe, mert ti sem tudtátok elfogyasztani azt… 

Tojásfestés a régi időkben
Gyerekkoromban imádtam tojást festeni. Mint szerintem mindenki, nem de? Persze, régen nem volt ennyire “könnyű” dolgunk mint most. Arról nem is beszélve hogy füvet is kellett szednem, akkor még nem is gondoltunk arra, hogy papírból vagy krepp papírból alkossuk meg, inkább jobban szerettem ezt a kalandot, elmenni “vadászni” fűért.  Mert akkor még a kertünkbe vagy egy vendégségben nem igen volt. 

Szóval, a tojást ecsettel és festékkel tudtuk akkor még csinálni meg szalonnával, hogy szép legyen. Valamint akkor nagy divat is volt a matrica.  De mindig szalonna előtt kellett őket felragasztani, mert különben nem ragadt rá, ha közvetlen utána próbáltad volna, mert fényes-csúszós maradt. Ma már egyszerűbb dolgod van, ha netán arra a döntésre jutnál, hogy festeni szeretnél. Nincs más dolgod, mint beszerezni egy tojás festék tablettát, amely egy jól megmosott befőttes üvegbe kezded el gyártani a leírtak alapján, melyet a hátulján találsz meg. Nem mindegyikhez adnak matricát, hanem azt neked kell külön beszerezni, vagy pont van benne annyi, hogy neked elég legyen. A szalonnát itt is ajánlott beszerezni, hogy szép legyen, de nem mindenki teszi meg ezt a lépést, mert kifejezetten készülnek már szép tojások az üvegben, viszont nem mindegyik. 

Ebben az a jó, hogy ezt akár együtt tudjátok csinálni a gyerekekkel, akár befőttes üvegbe, vagy inkább marad a jó öreg ecsettel verzió.  Ez is egy elfoglaltság a gyermekek számára, legalább nem unatkoznak majd. 

Húsvéti Nyuszi tojás helyett pénzt kezdtek el kérni a locsolók
Jó, persze nem mondom, hogy régi időkben nem adatott meg ez a lehetőség, hogy locsoló fiúknak/férfiaknak/időseknek, mert akkor sokan megtehették, hogy tojás helyett akkor adnak azt inkább. Viszont egy kicsi gyereknek, vagy gyerekeknek nem hinném, hogy pont ez illett volna pénzt adni, hanem inkább festett tojás és kinder tojást illik adni. 

Sosem értettem hogy ez mégis mire jó? Így persze, minél inkább eljött a húsvét ideje, leginkább a fiúknak “kedvezett” e ünnep. Hogy miért? Mert a festett tojás már nem értékelték annyira, sőt el sem fogadták már jóformán, illetve a csokitojást sem. Hanem pénzt kezdtek inkább kérni vagy inkább egyiket sem fogadták el. Így egyhamar lőttek is a hagyománynak és nagyon sok embernek elege lett belőle, természetesen a lányoknak is, de vannak olyan kis gyerekek akik már elején sem kedvelték a húsvétot.

Húsvétra élő nyuszit érdemes venni? 
Személy szerint, én nem vennék. Maximum kölcsönbe vagy egy pár napra elkérném a nyuszit, de különösebben nem verném nagydobra az egészet. Viszont ha te úgy döntesz vennél a gyerekednek, mert boldoggá akarod tenni, hagyj örüljön stb. Ám, legyünk tisztában a nyúl/nyuszi tartásával, mert sokan későn/később jönnek rá, hogy mégsem kellett volna venni mert megvannak vele a gondok is, amellett hogy aranyos meg szeretni való. 

Viszont ha kertes házatok van és ki van alakítva egy rész az állatoknak, akkor miért ne? Itt is létfontosságú elmondani, hogy előbb gondold végig az egészet, kutass neten a nyuszi tartásával kapcsolatban! Mert sokan gondolják, hogy elég neki egy pont akkora ketrec amiben elfér és vígan elvan,  sajnos némely kereskedésben is ezt mondják, pedig ez nem igaz. Egy nyuszi tartása igenis nagy felelősség, mert neki is megvannak az igényei pl mozgás, friss levegő, tápanyag, itató, törődés, nem érzi jól magát ha túlságosan szűk helyen van. 

Szóval, szerintem csak erre az 1-2 napra felesleges nyuszit vásárolni. 

Én megtartom a húsvétot? 
Nem feltétlen, hiszen locsolók úgysem jönnek, tojást sem fogok festeni, mert tényleg minek? Persze, ha lesz gyerekünk akkor tovább fogom adni a hagyományt és megmutatom neki, hogyan kell tojást festeni és miképpen lehet még. ☺️ De így most nem látom értelmét. Csak készítünk magunknak valami süteményt, meg lesz egy vagy kettő hidegtál és ennyi is. Nem díszítsük ki a lakás vagy ilyesmi. 

Ti megtartjátok a húsvétot? (Természetesen ha nem lenne a covid-19)

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
8 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
E-Zsolesz

Nos: mi sem tartjuk már így sajnos, pedig gyerekként szintén szerettem én is Még valamikor elmúlt években így is egyre kevesebb rokonokhoz-ismerősökhöz jártunk el, anyum főleg nem is szeretett fogadni senkit. Tehát mi tulajdonképpen semmivel nem is készültünk, így maradt inkább pihenésé és szórakozásé egymás között. Aztán az elmúlt években sokszor inkább utazgatásra vagy kirándulásra adtam a fejemet. ^_^ Sajnos sok régi ünnepünkkel ez a helyzet, sok-sok év után már nem marad meg a régi láng és hagyományoktól eltérően másképpen használja fel az alkalmat az ember. Ezúttal is más tervem lett volna és ahhoz jól jött volna a 4 nap, de a koronavírus nagyon csúnyán beleköpött az egész Húsvétba. 🙁

Andrea

Szia! Mivel falun laktam én is sokszor festettem kislány koromba tojást, és a locsolók fogadása is fontos volt. De persze már kinőttünk ebből, és maradt “csak” a családi ebéd/vacsora. Nagyon jó poszt lett. :).

Virgínia Virág

Régebben tényleg egészen más volt ? emlékszem, hogy kislányként mindig elmentünk a nagyihoz, mert ott gyűlt össze a család, ott volt egy ilyen találkozási pont, ahová jöttek a rokonok Svédországból, Budapestről. Sokáig maradt egy-egy locsolkodó.
Mostanra szerintem ez is inkább a pénzről szól. Akkor is adtunk a csokitojás mellé pénzt is, de már szerintem szinte semmi hagyománya nincsen a húsvétnak.
Akkoriban nagyon szerettem egyébként, mostmár kevésbé, mi is inkább elmegyünk valahová a családdal kirándulni, vagy állatkertbe, stb.

Vivi

Szuper ez a bejegyzés! Felidézte a gyermekkorom húsvétjait. Napköziben sokszor festettünk tojást, illetve rajzórán is, aztán kaptunk rá jegyet is. ? Emlékszem, hogy itthon is festettem tojást. Vártuk a rokonokat és a locsolókat. Azok még igazi Húsvétok voltak. Sajnos manapság már nem így mennek a dolgok..:( Kár érte, mert szerintem szép hagyomány.

Jakó Judit

Szeretem az ünnepet, hiszen így kovácsolnak össze minket, és így maradnak fent a hagyományok. A készülődés is egyfajta ráhangolódás. Persze nem olyan szinten, mint régen de fontos, számomra, hogy ezek az értékek megmaradjanak.

Bernie

Én fontosnak tartom a hagyományt, és nem csak ezért, de az alkotás öröméért is festek tojást, függetlenül attól, hogy lesz-e locsolóm vagy sem. Berzselni szoktam, az a kedvenc módszerem. Mindig izgatottan várom, hogy milyen a végeredmény, melyik levél milyen mintát adott végül.
https://mindenuttjooo.blogspot.com/2022/04/berzselt-tojas.html

8
0
Would love your thoughts, please comment.x