Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Interjúk
2020. 04. 19.     Klaudi    Interjú     2 komment

Sziasztok! 🙂 A mai Interjú alanyom Tomasovszki Lili! 🙂 Nagyon kedves, életvidám, mosolygós és csupa pozitív lány akit valaha ismertem! Lili hallássérült, akár csak én, vagy a sorstársaink, és ez nem minden! Ő is a Képesek vagyunk magazin egyik szerzője/írója! 🙂 Örülök, hogy ő is csatlakozott hozzánk! 😉 🙂 Hogy melyik rovartot írta? Fogadj el így! c. cikkje, így onnan lesz számotokra nagyon ismerős. 😉 Sajnos ő nem blogol, de nem is húzzom tovább az időt! Jöjjön az interjúk 4.része! Jó olvasást kívánok! 🙂





Szia Lili! 🙂 Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérésemet az interjúra, mesélnél egy kicsit magadról?

Szia, Klaudia! 🙂

Tomasovszki Lilinek hívnak, 22 éves szarvasi lány vagyok. Jelenleg Békésen élek a párommal, ott is dolgozok egy iskolában, gyógypedagógiai asszisztensként.

Mióta vagy hallássérült és hogy alakult ki, Illetve örökölted? ?
2 éves korom óta vagyok hallássérült. Sajnos nem tudjuk, hogy mitől alakult ki, vírus, vagy védőoltás. Mivel édesapukám siket, valamilyen szinten genetikailag örökölhettem is hallássérültségemet.

Hogyan éled meg, mik a tapasztalataid, ért-e már atrocitás?
Igazából, különlegesnek tartom magam emiatt. Van hallókészülékem, nagyon jól is hallok vele. Sokan észre se szokták venni, hogy van-e valami a fülemben. Természetesen sokszor kerültem/kerülök kínos helyzetbe, amikor már 3-ra kérdezek vissza az illetőtől, hogy mit mond, mondja érthetőbben, hangosabban, vegye el a kezét a szája elől.

A szüleid hogyan fogadták mindezt, hogyan kezelik? ?
A szüleim teljesen elfogadtak így, ahogy vagyok. Amint említettem, édesapukám is hallássérült, siket. Nagyon jól beszél, szájról olvasva kommunikál, valamint tudja a jelnyelvet is, de azt csak siket társai közt alkalmazza.

A párod hogyan fogadta el a hallássérültséged? ? Itt is sok boldogságot nektek! ??
Mindig is nehéz volt ismerkedésnél az, hogy hogy mondjam el az adott illetőnek, közösségnek a hallássérültségemet. Általában már az elején elmondom, minthogy később legyen belőle konfliktus. A párom nagyon jól fogadta! (örültem is neki nagyon) Szerencsém van vele, hiszen jól artikulál, és megfelelő hangnemben beszél. Természetesen vannak olyan pillanatok, amikor nála is visszakérdezek egy dologra, vagy teljesen mást értek, mint amit mondd, olyankor jót nevetünk egymáson. Köszönjük a jó kívánságodat!

Mi nálad a kommunikációs “eszköz”?
A kommunikációs eszköz nyilván a beszéd. Én is szájról olvasással segítem a beszéd megértését, mint édesapukám, vagy más hallássérült társam. Szoktam még használni a telefont, bevallom, telefonálni viszont nem annyira szeretek, inkább Messengert, Vibert, Instagramot, vagy az SMS-t használom.

Megtanultad a jelnyelvet?, vagy szívesen megtanulnád? ??
A jelnyelvet nem tudom, csak pár dolgot apukámtól láttam, illetve az internetről tanultam. Szívesen megtanulnám, meg is fogom, amint lesz kapacitásom és szabadidőm!

Láttam egy-egy videódat amely jelnyelven üzensz másoknak ? Mi az oka, mi ihletett erre, várható majd folytatás vagy csak néha, esetleg tervezel ezzel valamit??
Igazából, hátha más embernek is lenne kedve megtanulni a jelnyelvet. Szeretném én is kitanulni, esetleg egy-két videót csinálni a közeljövőben.

Vannak még terveid-céljaid, amivel letudod nyűgözni a társadalmat?
Szeretném majd elindítani a saját blogomat, esetleg vlogolni.

Olvastam az előző munkahelyeden történt incidensről, hogyan kezelted? Illetve mesélnél róla bővebben?
Nagyon rosszul esett. Soha életemben nem utasítottak el a hallássérültségem miatt. De, úgy érzem, kellett ez a pofon, hogy talpra álljak és még inkább bebizonyítsam, hogy ki is vagyok valójában.

A jelenlegi munkahelyeden jól bánnak veled, annak ellenére is hogy hallássérült vagy? Van benne nehézség? Mesélj erről egy kicsit ?
Nagyon szeretem a jelenlegi munkahelyemet. Nagyon kedvesek és segítőkészek a kollégáim is, valamint a gyerekeket is imádom. Néha rá kell szólnom egy-két gyerkőcre, hogy vegye el a kezét a szája elől és úgy beszéljen, illetve ne suttogjon. Ezen kívül semmi nehézség nincs szerencsére. Mindenkivel megtaláltam a közös hangot.

A munkádon kívül, mi még az elfoglaltságod? ?
Szabadidőmben szeretek olvasni, festeni, rajzolni. Szeretek a szabadban sétálni a párommal, esetleg a kutyákkal. Filmezni ( ha nem alszok el rajta 😀 ), videókat nézni influencerekről.

Tetoválásod nagyon szép ? Van ennek valami jelentése vagy kifejezése?  Miért döntöttél úgy hogy csináltatsz? Persze ha nem titok ?
A tetoválásom nem titok! Igazából engem jelképez, a hallássérültségemet. Ezért is lett a két hallókészülékből egy szív alkotva. Van már egy tetoválás a bordámon, és ahogy mondani szokás, ha egyszer csináltatsz, többször akarsz majd tetoválást. 😀

Leltél-e sorstásra aki szintén hallássérült, mint Te? Mit gondolsz erről?(írtam erről ugyebár egy bejegyzést ? ) 
Természetesen leltem, itt vagy például, Te! Én pozitív dolognak tartom, hogy vannak sorstárs ismerőseim, akik nyilván máshogy lettek azok, amik. Szeretem, ha mesélnek saját tapasztalataikról, kínos helyzeteikről, pozitív dolgaikról.

Mit gondolsz arról, hogy valaki hallássérült? Lehet-e munkahelye, párkapcsolata, gyermeke stb??
Én a hallássérültséget különleges dolognak fogom fel. Olyan, mint amikor a másik személy szemüveges, esetleg fogszabályzóval rendelkezik. Szerintem lehet munkahelye egy hallássérültnek is. Lehet nem az álommelója, de legalább van egy pénzkereseti lehetősége. Itt van például a Decathlon, ahová kimondottan vesznek fel hallássérült embereket. Párkapcsolata is lehet, találja meg a megfelelő személyt, aki elfogadja őt olyannak, amilyen. Párommal mi is beszélgettünk arról, hogy vajon ha lesz gyermekünk, hallássérült lesz-e. Arra jutottunk, hogy nem érdekel, ha az lesz, akkor is a mi közös gyermekünk marad, és ugyanúgy szeretni fogjuk őt.

Mit gondolsz azokról az emberekről, akik eltérnek az átlagtól, abban hogy betegségük van?
Egyáltalán nem ítélem el a másságot. Ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Nyilván vannak olyan rosszindulatúak, akik kinevetik a másikat, csúfolják, elbocsájtják, esetleg bántják is mássága miatt. Az ilyet nagyon gusztustalannak tartom.

Mivel inspirálnád, motiválnád őket? (Főleg a Hallássérülteket)
Azzal motiválnám sorstársaimat, hogy fogadják el magukat olyannak, amilyenek, ne foglalkozzanak a külvilággal, más véleményére ne adjanak. Éljenek a mának!

Végezetül, ha van blogod vagy bármi, megosztanád? ?
Blogom még nincs, de amint lesz, biztos tudatni fogom Veletek! 🙂


Mégegyszer, köszönöm hogy elfogadtad az Interjút! ?

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Nagyon tetszett további sok sikert kívánok

2
0
Would love your thoughts, please comment.x