Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Kiskedvencek
2020. 05. 04.     Klaudi    Gondolatok     0 komment

Lehetséges hogy sokunk tisztában van az állattartással kapcsolatos teendőkkel, viszont azt veszem észre hogy sokan nem eléggé felkészültek bizonyos területeken. Maximum odáig eljutnak hogy: “Jaj de cuki! Hát nem aranyos?” és ami a kedvencem… “Már nem kell, mit csináljunk vele? “…. Egy házi kedvenc nagy felelősség is! Azt nem tudod csak eldobni és letenni a sarokba, mert Te meguntad vagy a gyereked. 

Számomra nagyon hihetetlen hogy némely emberek nem képesek átgondolni, hogy egy kutya, macska, nyuszi, madár, halak, egzotikus és akár egy hörcsög is felelősséggel jár? A másik pedig, oké aranyos meg cuki és minden, de sajnos vagy nem sajnos ahogyan Te is megnőttél, az állatok is megnőnek. Nem maradnak örökké kicsik. Viszont, aranyosak akkor is azok, amikor már nagyok. Gondolj arra, hogy a kisbabádat se tudod csak lerakni a sarokba, ugyan úgy megnő ő is, nagy gyermek lesz majd belőle is. 

Hogy le írjak néhány igen fontos tényezőt… 

Ha kutya, ha macska… 
Mindegy melyikre esik a választásod, de! Azzal számolj és legyél tisztába azokkal a dolgokkal amikre eddig életed során talán sohasem gondoltál bele, mert számodra addig jutott el a helyzet és az információ: Szeretnék egy kisállatot! Nézd milyen aranyos stb. No, és persze sokan azt hiszik, hogy könnyű állatot tartani és könnyű őket nevelni, etetni stb… Igen ám, de ezekre biztos hogy nem gondoltál!

Jobb ha tudod, hogy egy állattartás felelősséggel jár és olykor nagyobb költséggel

 1. Oltásra kell vinned, kötelező oltásokra is vinni kell! Nincs mese, nincs kifogás, nincs az hogy nincs kedved elvinni az orvoshoz! Akkor is el kell vinned, ha a kutyád vagy a cicád beteg lett. 
 2. Van olyan lehetőség, hogy ha a kutyádat vagy a cicádat nem tudod magaddal elvinni orvoshoz, akkor pedig házhoz megy majd az orvos, de! Akkor se találj ki kifogásokat! Igenis, ha látod hogy a helyzet nem javul, akkor hívd ki! Igen, tudom. Ezért is több költség lesz, de ha egyszerűen nem tudod megoldani hogy elvidd a orvoshoz, akkor nincs más megoldás. 
 3. Igen. Ebbe sokan nem gondolnak bele, de az állatokat is vinni kell akkor is, ha elkapott valamilyen betegséget vagy szimplán beteg a kutyád vagy a cicád, de akár egy nyuszira is igaz! Ritka esetben hörcsögöt is fogadnak, de nem mindig és nem minden esetben. Leginkább a tengerimalacokat, nyulakat tudod elvinni hozzájuk. 
 4. Lehetnek baleseteket is, de ne hibáztasd őket! Hányi fognak, vagy ha megy a hasuk, akkor sajnos vagy nem sajnos de a szőnyegen hagynak némi meglepetést, a padlón is, laminált parkettán is. Mindegy hogy hol történik a baleset, ezzel is számolj. 
 5. Igen az állatok is eltudják rontani a gyomrukat, de főleg a cicákra és a kutyákra jellemzőbb. 
 6. Figyelni kell arra hogy az állatod ne nyúljon vagy ne érje el az olyan helyeket, mint a kuka vagy a vezetékek! Ha a kukát eléri… takarítani kell utána…
 7. Akárhogy is nézi az ember, az állatoknak rengetegszer és többszörösen is hullik a szőrre, mint azt gondolnád! Szóval, takaríthatsz utána is akár minden nap? A kedvenc helyeden is ott marad a szőr, a kanapét rendszeresen kell takarítani. 
 8. Fürdetés. Egy kutya nagyon is igényli a fürdetést, mert sajnos a bundájuk hamar koszos lesz, büdös és nem valami szép látvány amikor is nagyon látszik rajta a kosz. Természetesen a macskákra is ugyanez igaz! Akkor számoljunk a bolhákkal. Szóval, nem árt ha 1 vagy 2 hetente fürdessük meg őket alaposan. Valamint, az ő részükre külön törölköző kell ugyebár. 
 9. Sétáltatás. Bizony, a kutyát le kell vinned sétáltatni: Ha esik, ha hó esik, ha fúj a szél, ha sár van, ha meleg van, mindegy milyen évszak-> Sajnos vinni kell! Hiába van kertes házad, attól még néha a kutyának is szüksége van egy nagy sétára vagy futásra vagy bármire, hogy a energiáját ő is le tudja vezetni, ki tudjon fáradni. 
 10. Meg lehet az a baleset is, hogy oda végzik el a dolgukat… Ez sajnos megeshet. Viszont, ha megtanítod neki ami nem kis idő… Akkor ilyen baleset nem fog téged érni. 
 11. Fontosnak tartom még azt is megjegyezni, hogy ha macskát tartasz, akkor az almot is rendszeresen takarítani kell. 
 12. Fontos! Ívartalanítsd az állatod! Tudom, tudom. Nagyon költséges és megértem teljes mértékben. De a kutyád vagy a macskád érdekét kell nézni. Azt is teheted, hogy megvárod amíg lesznek kölykei és utána. Ezt az opciót inkább csak akkor, ha tényleg szeretnéd? El tudod ajándékozni majd a kölyköket? Ha a válaszod nem, akkor kérlek ívartalanítsd! 

Nagyjából ezeket tudtam még összeszedni, amelyeket fontosnak tartok! Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy hogyan dönt az állata sorsáról. Ezeket azért gondoltam fontosnak leírni, elmondani, mert sokan sajnos nincsenek tisztában az állatok tartásáról vagy annak a hátrányairól. A legtöbbjüknek elég ha csak kicsi, aranyos és cuki egyben. De azzal már kevésbé foglalkoznak, hogy mennyi baj is lehet majd vele illetve mivel is jár az egész. Mert oké, hogy majd előbb vagy utóbb megnő, de akkor sem ok arra, hogy ezért dobod ki az utcára, mert neked már nem kell. 

Ha nem szeretnél nagyobb testű állatot
Vannak olyan kutya fajták amelyek tényleg nem nőnek nagyra, hanem kicsik maradnak és csak néhány centit ha nőnek. Ilyen a yorki, csivava, tacsko és sorolhatnám. Utána kell nézni ezeknek a kutyafajtáknak is, illetve hogyan kell őket gondozni, etetni. 

Lakás vagy Kertes házba vigyek állatot? 
Neked kell tudnod, hogy mit tudsz biztosítani a kutyád vagy a macskád számára, mivel mindkét állatnak kell a mozgás. Van-e neked is arra szabadidőd, hogy tudj foglalkozni az állatoddal? Ha nincs, akkor a családod tudna-e abban segíteni hogy néha ők is foglalkozzanak vele és le vigyék sétálni, míg te iskolában vagy táborban, vagy esetleg osztálykiránduláson vagy nyaraláson vagy.  Ezeket nagyon is tudni kell kezelni, mert ebből is lehetnek majd problémák! A másik, hogy mennyire is fér bele neked az, hogy tudsz is foglalkozni vele? Mert oké, hogy lesz majd egy kisállatod, de foglalkozni is neked kell vele a legjobban, mivel Te szerettél volna egyet. Fontos, hogy míg te távol vagy valaki is tudja szórakoztatni a kis kedvencedet. ?

Nos, hogy hova vidd a háziállatodat azt szintén neked kell tudnod. Sokan arra szavaznának és köztük persze én is, hogy a kertes ház lenne ideális egy kutyának és természetesen egy macskának is! Ezzel persze nem is azt akarom mondani, hogy költözni kell a kutya vagy a macskád miatt, mert erről szó sincs! Csak azt, hogy ezeknek az állatoknak ez lenne az ideálisabb, ez lenne a legjobb megoldás nekik, mint 4 fal között bezárva. Persze, vannak szoba kutyák és macskák, ami szintén jó dolog. Azt se mondom, hogy egy panelba nem vihető egy állat sem. 

Ha panelba viszed az állatodat és mint fentebb is írtam, biztosítani kell neki a megfelelő fekvő helyett, megfelelő étkező helyét és így tovább. Ha nagyobb testű állatról van szó a kutyák terén, akkor pláne kellene neki egy kicsivel nagyobb hely. És nagyon fontos, hogy ha sétálni viszed a kutyádat, akkor jól fáraszd ki! Mert a kutyák nagyon hiperaktívak tudnak lenni éjszaka így nem fognak téged békén hagyni. ?

Nekem van kisállatom? 
Természetesen van. ? Szeretem az állatokat! ❤️ De most jelenleg nem kutya vagy macska, hanem egy hörink van.  Nagyon szeretjük, minden nap foglalkozunk vele, mert igényli ő is a törődést.❣️ Nem sok gond van vele, de a nagy meleg miatt ő is sokat iszik, ezért tavasztól gyakrabban kell takarítani. Ám, ennyi baj legyen vele. Illetve, nekem volt régebben egy kutyám akit imádtam.? Sajnos nem velem nőtt fel teljesen, hanem oda kellett adnunk valakinek, aki/akik vigyáznak majd rá. Hogy miért? Mert sajnos volt a suli időszakom és már egyikünk sem tudott vele foglalkozni igazán, mert akkor is még panelban laktunk. Azt reméltük, hogy lesz majd tőle kiskutya, de a “keveredés” miatt nem lettek kölykei. ? Mert az egyik kutyáról sokáig azt hitték, hogy fiú kutya… Nem szeretnék bele menni a részletekbe… Maradjunk annyiban, hogy idióták voltak azt pont. 

Volt egy macskám is, akit nagyon szerettem és ivartalanítottuk is a családdal. De majd erről hozok egy külön bejegyzést ha szeretnétek. 

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x