Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Interjúk
2020. 09. 06.     Klaudi    Interjú     0 komment

Sziasztok! A mai interjú alanyom Patrícia!  Ő is egy nagyon kedves, aranyos sorstársam, hallássérült és cochlearis implantátuma van, mindkét fülénél. Mi több, Youtube csatornája is van, amelyet 2018-óta csinál, de sajnos egyenlőre kevés tartommal találkozhatunk nála, de! Remélhetőleg hamarosan folytatni fogja a munkáit. Emellett pedig hihetetlen tehetséges is, a munkáit Instagramon is megtudjátok tekinteni!  Nem is húzzom tovább az időt! Jöjjön az interjúk 8.része! Jó olvasást kívánok!

Szia Patrícia! 🙂 Köszönöm, hogy elfogadtad az interjút! Mesélnél egy kicsit magadról?
Szia KlaudiBlog! Örömmel mesélek magamról 🙂 Szívesen, én is köszönöm, hogy kérdezed 🙂

Magamról: P. Patrícia vagyok, cochlearis implantátumom van mind a két fülemnél, Budapesten születtem, Kispesten élek a családommal. Négyen vagyunk testvérek, és én vagyok a legidősebb. Jelenleg a  Számalk-Szalézi Technikum és Szakgimnáziumba járok, szeptemberben leszek másodéves, grafikusnak tanulok.

Mióta vagy hallássérült és hogy alakult ki, Illetve örökölted?
Másfél – két éves koromban derült ki. 10 hónapos koromban súlyos vírusfertőzés miatt hosszantartó kórházi kezelésem volt, ahol RSV vírust diagnosztizáltak, amely a tüdőgyulladás tüneteit produkálta. Nem örököltem, valószínüleg ez a vírus okozhatta.

Hogyan éled meg, mik a tapasztalataid, ért már-e atrocitás?
Nem csúfoltak, de éreztem néha mikor középiskolás voltam már végén, mielőtt végeztem. Észrevettem, hogy inkább egyik osztálytársam próbált úgy bántani az írásaim miatt, hogy nem tudok jól helyesen írni és így tovább, szóval az nagyon rosszul esett. Sose mertem vissza szólni ezért, nem szeretnék nagy bajt csinálni, inkább magamban tartottam a dühömet, vagy anyumnak mondtam, hogy mi történt a suliban. Viszont Általános iskolába hála ég nem volt bántás, legalábbis nem emlékszem, inkább arra hogy nagyon kedvesek voltak velem, nem bántottak hála égnek, nagyon elfogadóak voltak, tudták, hogy nem szabad bántani, piszkálni a másikat, és így örültem neki nem volt ilyen baj 🙂  

A szüleid hogyan fogadták a hallássérültségedet, hogyan kezelik?
Nagyon elfogadták a szüleim, szerencsére. Elsőre nehezen indultak a dolgok, de szerencsére anyum mindig mellettem áll. Igaz apukám nehezen tudta elfogadni, de aztán ő is idővel megszokta. Anyum aki mindig kísért engem mindenféle fejlesztésre pl. beszédfejlesztésre, neurólogushoz így tovább…

Van olyan a hétköznapi életedben ami befolyásolja vagy akadályoz téged valamiben?
Jó kérdés! Igen van, néha- sokszor a zajtól nehezen hallok pl. utcai zajtól, fesztiválokon hangos zene. Ezek nagyon befolyásolják vagyis akadályozzák, mert nem mindig tisztán értem amit mond nekem akivel éppen vagyok, vagy akár telefonálás is. Nem mindig szeretek telefonálni, mert nem csak hogy halk, nem látom az arcán, mit mondott nekem, ezért is szeretek pl. videóchaten keresztül beszélgetni mert akkor látom, mit mondott nekem épp akivel társalgok. Pl. Barátaimmal, családommal szoktam néha amikor időm is engedi.

Mi nálad a kommunikációs “eszköz”?
Jó kérdés! az elsődleges a telefonom, hogy tudjak kommunikálni videó chatelés a legjobban. Ami a mindennapokban sokat segít. akár csak laptop is ugyanúgy lehet 🙂 

Megtanultad a jelnyelvet, vagy szívesen megtanulnád? 
Igen, kicsit tanultam, az egyik ismerősöm tanította, véletlenül találkoztam vele, még amikor Deák Ferenc Gimnáziumba futottam össze vele beszélgettünk egyszer csak, említette nekem a jelnyelv tanulást, és kérdezte is tőlem van-e kedvem tanulni, szeretném-e? Úgy éreztem hogy nem szabad nemet mondanom, szóval igennel válaszoltam. Örömmel várt engem. Szóval még általános iskolai irodalom miatt is kértem a segítségét, és a jelnyelv is sokat segített, hogy tudjam is a tempót követni. Igen szívesen tanulnám még többet, viszont van tervem, hogy elmennék a SINOSZ-nál megtanulnám, majd munka mellet, ha időm is engedi még egyáltalán 🙂  Mindenkinek szívből ajánlom, mert egy rész magamról tudom nem nehéz, de akinek nehéz úgyis idővel a sok gyakorlás és a kitartás után menni fog 🙂  

Láttam és követem a munkásságodat a Youtube csatornádon! 🙂 Mi alapján indítottad el a csatornád, illetve mi ezzel a célod? Mostanában mintha leálltál volna, várható a visszatérésed? 🙂
Jajaj! 😀 Köszönöm, hogy követsz 🙂 <3 Igazából az a célom, hogy elfogadjanak amilyenek vagyunk, plusz még az is, hogy önmagunkat tudjuk elfogadni, szóval ebben világban már ritkábban lehet látni ahogy valaki vállalja magát, ezért is hoztam létre a csatornámat, meg szerettem volna mutatni magamat, milyen is vagyok én ebben világban, és hogyan is élek mindennapokban is. Szeretnék segítséget nyújtani azoknak akik nem igazán tudják elfogadni magukat vagy másokat. A csatornát nem állítottam le, csak egyszerűen terhelt voltam az iskola miatt és azt fontosabbnak tartottam, nem szerettem volna lemaradni valamiről, másrészt éreztem hogy több idő kell amíg fel tudom dolgozni apukám elvesztését. 2019. szeptember végén nagyon rossz hírt kaptam, rendőrségtől jöttek hozzánk és egyből mondták hogy sajnálják és részvétel, majd közölték hogy mi történt. Nehezen tudtam megérteni és főleg elfogadni, sajnos így alakult az életem, nagyon szerettem apukámat, bármilyen nehéz is volt velük. Viszont a koronavírus is nagyon nehezítette a dolgom, mivel akkor is sulival voltam nagyon elfoglalva, így nem tudtam megvalósítani az ötletem. :/ Szóval ne aggódjatok, tervezek visszatérni, folytatom ahol abba hagytam, ahogy az időm engedi. Remélhetőleg 2021-ben tudok többet gyártani, de ez is függ attól ahogyan a magánéletem alakul, meg a szabad időm is. 

Milyen volt a Hali-Tali tábor, mesélnél erről egy kicsit? 🙂
Nagyon jó élmény volt számomra a Hali-Tali tábor. Ez a tábor életem első tábora volt, mivel tavaly is szerettem volna elmenni, sajnos dolgoztam, diákmunkáztam szobalányként, ezért sem tudtam elmenni. Idén szerencsére időm is engedte, így tudtam magamnak lefoglalni egy helyet. Nagyon örültem, hogy voltak akiket már ismertem, Hali tali szabadegyetem, meg még  más események is, ahol találkoztam velük akik ott voltak, és volt akit még nem ismertem és ott ismerkedtünk meg, örülök mert nagyon elfogadóak voltak a sorstársaim. 

Kpop rajongó vagy úgy látom. 😀 Mióta ismered ezt a műfajt, mi az ami megfogott benne?
Ez nagyon jó kérdés, Köszönöm hogy kérdezed 🙂 Húgom mutatta nekem először a zenéket, aztán filmeket és sorozatokat. Emlékszem még 2018. Novemberében kezdtem elsőnek követni kpop Super Junior nevű bandát. Aztán szépen lassan ahogy telt az idő egyre jobban beleszerettem és a kultúrájukba is <3 Az fogott bennem, hogy zene nagyon érdekes, másabb, mint többi országban, mivel azt vettem észre, hogy ők tényleg nagyon egyediek és a klipjük is. Ezért is bele szerettem, meg ráadásul nagyon szeretem a művészi dolgokat, mint kpop zenéket, filmeket és sorozatokat is. Nem tudok nem beszélni róluk..  

Milyen terveid-céljaid vannak, amikkel le tudod nyűgözni a társadalmat?
Ez jó kérdés! Vannak céljaim, pl szeretném hogy minél többen elfogadjanak amilyenek vagyunk, mivel eléggé kevesen fogadnak el minket, szóval emiatt is hoztam létre a csatornát, hogy abból is tanuljanak az emberek. Szeretnék is segíteni azoknak aki nehéz helyzetben vannak, mármint akiknek más betegségük is van, hogy ők is legyenek bátrabbak, fogadják el magukat, a környezetüket, meg még megemlíteni hogy a műtét is fontos, mert kevesebben vannak akik vállalják a műtéteket. Azért is ajánlom műtétet pontosabban a Cochleáris Implantátumot, mert nem lesz nagy baj a jövőben, például hogy hallás nem romlik tovább és a kommunikáció is könnyebb lesz. Szeretnék abban is segíteni, amikor anya leszek, hogyan kell nevelni, ha siket vagy nagyothalló a gyerek, vagy akár átlag emberként is hogyan kell kezelni mint anya és gyerek közti kapcsolatot is. Szeretném megvalósítani, de csak még gondolati tervben van, hogy siketek és nagyothalló kisgyerekeknél szívesen tanítanék táncot, mivel fontosnak tartom, mert nem csak egy önfejlesztés a gyereknek, hanem egyensúlyt is találjon az életben, még azt is hogy kikapcsolódni is nagyon jó, a léleknek is, mivel suli miatt nagyon kimerűlnek és itt kikapcsolódhatnak, jól érezhetik magukat 🙂 Nem tudom hol lesz meg hogyan, csak még gondolati terv. Ha lenne lehetőségem, mint egy tanár, suliba is szívesen tanítanék csak kifejezetten hallássérülteket pl. grafikai tudásomat adnám át 🙂 Azon is gondolkoztam, hogy a közeljövőben szeretnék sokat utazni, ha időm engedi. pl. Dél- Koreába, Spanyolországba, Olaszországba, ezeket a helyeken még nem voltam, és szeretnék egyszer majd eljutni. Még közeljövőben tervezem kimenni külföldre élni, Dél-Koreába, ha lenne lelkitársam is, aki igazán szeret engem, és igen is legyen elfogadó velem, és remélem ez a kiskori álmom is megvalósul majd a közeljövőben <3 És még gondolkodom, hogy tovább tanulnék, ha időm is engedi majd. Szeretnék jelnyelvet is tanulni.

Milyen témájú videókat gyártasz? Lesz többféle is a hallássérültség mellett?
Hallássérültként a mindennapokról gyártok videót pl. divatbemutatón voltam, jó lehetőségeket szeretnék átadni a sorstársaimnak is. Szeretnék tanácsokat, tapasztalataimat is szívesen megosztom hogy mik történtek is velem.

Kreatív művész bújt meg benned! 😀 Mióta csinálod, amit csinálsz? Vannak ezzel is céljaid vagy csak úgy hobbi szinten csinálod?
Köszönöm hogy annak látsz <3 🙂 Szokták mondani. hogy “született tehetség művész lesz belőled!” Ez kifejezés rám is igaz, mivel anyukám is kreatívan csinál mindenfélét, és ráadásul tőle is örököltem is külsőleg is 🙂 Nem tudni mióta, Viszont emlékszem még 2012-ben kezdtem el magamtól tanulni photoshop-olni, de úgy hogy youtube-on ilyen videókat néztem, hogyan kell készíteni a png-t, design-okat. És onnantól tudtam, hogy grafikus szeretnék lenni, igaz anyukám mondta még mikor pályaválasztás volt, akkor mondtam neki szeretnék, de sajnos nem gondolta volna képes vagyok rá? de aztán idő után megdöbbent, hogy hirtelen érettségi és az első okj után tudta meg, hogy nem szerettem annyira Mozgókép-animációs dolgokat, ezért is gondolkodtam sokat tanulnék tovább valahol máshol és szerencsém volt, tavaly szeptemberben újabb grafikai terület amit már tanultam is kicsit belőle először suliba 🙂 Gyerekkoromban nagyon sokat kézműveskedtem anyukámmal otthon, vagy akár más programokon is vettem részt ilyen olyan eseményeken 🙂 Sokan is mondták, hogy anyumra hasonlítok, hogy ennyire tehetséges vagyok a művészi dolgokban 😀 

A munkádon kívül, mi még az elfoglaltságod, hobbid? 
Nagyon szeretek a barátaimmal lenni. Sorozatokat-filmeket nézni. Szeretek kirándulni a szabadban lenni sokat. Szeretek társalogni a barátaimmal, vagy családtagjaimmal. Kiskorom óta nagyon szeretem a táncokat, nagyon sokat jártam tánc órákra pl. Balett 1 évig jártam, Rock and roll 4 évig jártam aztán váltottam középsuli miatt volt, társastánc (rövid ideig jártam, mivel nem volt párom sajnos :/ )  Hastánc 3 évig jártam, aztán az életem megváltozott és a kedvem is, Kpop táncot is kipróbáltam nagyon szerettem, de sajnos rossz helyzet miatt nem mentem többet sajnos :/ Ezeket táncokat nagyon szeretem, viszont a változások miatt sajnos nem egyszerű volt, de tervezem is közeljövőben is folytatni, ha időm is engedi.

Leltél-e sorstásra aki szintén hallássérült, mint te vagy? Mit gondolsz erről?(írtamerről ugyebár egy bejegyzést)
Igen. 🙂 Barátokra, párkapcsolatom is volt és a Hali-Tali táborban is találkoztam sorstársakkal, volt akit már előtte is ismertem. 

Mi a véleményed arról, hogy valaki hallássérült? ��Lehet-e munkahelye, párkapcsolata, gyermeke stb?
Az a véleményem, hogy aki hallássérült, ugyanúgy emberek vagyunk, ugyan úgy élünk, csak annyi különbség, hogy hallásunkal van a problémánk. Igaz elsőnek nehéz lesz, amikor betöltöd a 18-at, teljesen felelősséget kell válni pl. párkapcsolat, munkahely ezeket igaz nehezebb megtanulni, mint az átlagnál, viszont lehet kérni segítséget idősebb testvértől vagy szülőktől vagy akár barátainktól is tanácsokat. Mivel ők tudják is hogy kell pl. gyereket nevelni, vagy munkahelyen cselekszünk, vagy párkapcsolat tanácsokról kérni. Szoktam is mondani magamban is meg más hallássérültnek is, hogy nem kell félni, igaz bármilyen nehéz is az élet küzdeni kell, amíg nem jön el az idő aminek meg kell történjen akár jelenben vagy a jövőben, először is megfontoltan  átgondolni saját magunkban, és úgy lehet megfelelő döntést hozni. 

Mit gondolsz azokról az emberekről, akik eltérnek az átlagtól, abban hogy betegségük van?
Jó kérdés! Szerintem az nem normális, ha eltérünk az átlagoktól, mivel lelkileg tönkre megy persze mint betegség is, szóval javaslom is járjatok pszichológushoz sokat fog segíteni, és nem lesz belül baj 🙂 Jó magam is jártam pszichológushoz, mivel középiskolai magyar tanárnő miatt lelkileg ki voltam akadva és ezért is sokat segítette, hogy ne legyen baj később. 

Mivel inspirálnád, motiválnád őket? (Főleg a Hallássérülteket)
Az motivál engem, hogy vannak hallássérültek, akik igen kitartóak, és igen is van elképzelés jövőben is. Nagyon jó hogy Weisz Fanni jó példát mutat, hogy milyen modellként is az élete 🙂 és igazán szeretem az ilyeneket, ezeket  a példákat érdemes figyelni 🙂 Nem beszélve, hogy vannak külföldi hallássérültek is, jó példát is mutatva, sokkal inkább nyitottabbak odakint 🙂 

Végezetül, ha van blogod vagy bármi, megosztanád?

Igen, megosztom szívesen veletek ezeket megtekinthetők: 

Youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UC8AdskPc9OcCe-a7u90b0-w
Az első honlapom volt: https://alegjobbszerkesztok.wordpress.com/
Ahol jártam régen suliba,és rész vettem Érzékenyítő programot: http://www.puskas.kispest.hu/?p=2510
Rész vettem Neked munka nekem álom hírekben szerepeltem: https://www.youtube.com/watch?v=B0Y5Nrq-mFI 
Neked munka nekem álom keretében belül Social Media: Be Social – A Neked munka, Nekem álom program keretén…
Ezt képeket szerkesztem segítettem SINOSZ-nak megálmodni: https://sinoszhangforras.hu/hogy-nem-jut-el-hozzank-az-informacio/
Ez yotube facebook oldalam: https://www.facebook.com/pg/patriciaslifechannel/posts/
Mák Dóri-Kicsit Másképp Divatbemutató képek: Előtt és után: https://www.facebook.com/makdoridkm/photos/a.615115675285678/1553413078122595

http://kispest.info/?i=hallasserulten_a_kifuton&fbclid=IwAR2mjzNM2A-XSCiWDRy7-Nu2P_Qmg440Gz_0FeINEEr1qyBvO8c5b8detKk
https://www.facebook.com/kolokololeatherbags/photos/pcb.2008816909228563/2008786722564915/
https://www.facebook.com/kolokololeatherbags/photos/pcb.2008816909228563/2008786815898239
https://www.facebook.com/GalovicsPhotograpy/photos/a.616462152151174/616466872150702
https://www.facebook.com/GalovicsPhotograpy/photos/a.616462152151174/616463812151008
https://www.facebook.com/GalovicsPhotograpy/photos/a.616462152151174/616463902150999
https://www.facebook.com/GalovicsPhotograpy/photos/a.616462152151174/616467758817280

Videó részleteken benne vagyok én is: https://rtl.hu/rtlklub/hirek/rendhagyo-divatbemutato-az-elfogadasert?utm_source=Facebook&utm_medium=Hirado&utm_campaign=post&fbclid=IwAR0OAdgTMrhNovdKZ2FQFciQdj1fYgOqswMHMO1AajuLH-xHtdJq1_rq4ts 
Relatív szépség divatbemutató:

VIDEÓ: https://www.youtube.com/watch?v=on9glKipSFE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3euc80_yTMn8bc_ISoZjpUBQs-8hFeS2v_Rfx3lHd5uHRrx_tL-E3emVM

kÉPEK:

https://www.facebook.com/kispestimagazin/photos/pcb.3470269993046471/3470260683047402
https://www.facebook.com/kispestimagazin/photos/pcb.3470269993046471/3470260696380734

Cikkben található képek, és leírás rólam 🙂 https://magyarnemzet.hu/belfold/a-szepseg-relativ-az-emberseg-nem-7783565/?fbclid=IwAR2h5IJVHOV8gBlQkOdpjPjidUIsxsrfTYC8eo6CQictu-v_touyP5aieRA

Kobak magazin: https://www.facebook.com/Kobak-A-mi-magazinunk-323347814968861/photos/pcb.352524615384514/352524182051224

https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/58374121_352524188717890_479775742775787520_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=8024bb&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ohc=XJK7WB98cJ0AX_7KjQV&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&tp=14&oh=8717b0c31da7269582da19bace19c5fc&oe=5F67621C

 

Köszönöm szépen mégegyszer, hogy elfogadtad az Interjút! 🙂

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x