Írtam már egy bejegyzést a húsvétról, hogy én mit gondolok róla, valamint egy kicsi nosztalgia is van benne, mert elmeséltem hogy milyen volt akkor a húsvét gyerekkoromban. Valamint szintén írtam arról is, hogy érdemes-e erre a 1-2 napra nyuszit vásárolni? Érdemes végig elolvasni, valamint végig gondolni, hogy kell-e élő nyuszi húsvétra csak azért, hogy boldoggá tegyünk vele valakit? 

Sokan nem tudják hova helyezni a nyuszit húsvét utánra
Sajnos sokan esnek kétségbe, mert később jöttek rá, hogy egy nyuszi tartása igencsak nagy felelősséggel jár és nem tudják kire vagy hova rakni a nyuszit, ha szerencséd van, akkor biztosan akadsz egy olyan barátra, rokonra vagy ismerősre aki szívesen átveszi tőled a nyuszi gondozását, tartását stb. 

Érdemes beleásni magunkat mielőtt hozzánk kerül a nyuszi vagy bármilyen állat is. 
A húsvét miatt egyesek hajlamosak arra hogy vásároljanak egy nyuszit, ami rendben is volna, ha nem csak erre az alkalomra kelljen csak mert ünnep van. Nem csak a nyuszikra érvényes ez, hanem szinte minden házi kedvencre! Sajnos vagy nem sajnos, de sok állatnak egy idő után már nincs otthona, amit valamennyire meg lehet érteni, pl a család elköltözik egy másik lakásba, vagy kertesházból panelba költöznek és a kedvencük szempontját is nézik, ami jó dolog, mert nem minden kiskedvenc viseli jól majd a bezártságot. 

Érthető, hogy a nagyszülők, szülők esetleg testvérek szeretnék meglepni a kisebbet egy nyuszival, amivel nincs is semmi baj, de azzal már igen, hogy mint fentebb is írtam és a húsvéti bejegyzésemben is, hogy sokan nincsenek tisztában a tartásával, mert kicsi hely neki nem jó és nem is elég, ráadásul egy kicsi ketrec sem túl biztonságos egy nyúl számára. Nem elég ezek sem egy nyuszinak, mert igenis foglalkozni kell vele, gondoskodni kell róla, a gyerekek szempontjából jó hogy tudják simogatni, ölbe venni és szeretgetni. Nekik is nagyon fontos a törődés, a szeretet mint bármely állatnak és az embernek is. 

A másik legfontosabb még, hogy érdemes utána nézni, kutakodni a neten, vagy egy megbízható ismerőstől kikérni a tanácsát, mit ajánl, hogyan kell neki a megfelelő helyet biztosítani, hogyan kell jól tartani egy nyuszit és ami a legfontosabbak között szerepel: állatorvoshoz vinni, ívartalanitani. 

Kölcsön nyuszi
Az a legjobb ötlet szerintem, ha inkább kölcsönbe kérjük a nyuszit arra az 1 vagy 2 napra. A gyerek/gyerekeid ugyan úgy örülni fognak a kisbarátnak, mintha megvetted volna, pusztán annyi hogy elmagyarázod neki hogy ez csak kölcsönben van egy pár napra, nem a tiétek. Így legalább megtanulja és látjátok ti is, hogy egy nyuszi tartása igencsak nagy felelősség, bár kevésnek tűnhet ez a pár nap, de hidd el, hogy nem az. 

Sőt, így legalább látni is fogod, hogy a gyerekek/gyermeket mennyire érdekli a kisállat. Mert vannak olyan gyerekek akik csak megsimogatják maximum egyszer-egyszer aztán már nem is érdekli. 

De a gyerekem is szeretne egy nyuszit
Megértem. Minden kisgyerek szeretne magának egyet, de inkább azt tudom a legjobban tanácsolni, hogy elsősorban kölcsönbe kérjetek egy nyuszit. De! Előtte, mielőtt a nyuszi hozzátok kerülne, jobb ha tisztázzuk vele a nyuszi gondoskodását, a felelősséget, és hogy mennyi mindennel jár egy nyuszi. Ha látjátok, hogy mennyire foglalkozott vele, mennyire érdekelte a kisállat és természetesen meg is értette, hogy nem marad ilyen kicsi, hanem ez idő után megnő valamennyire(ha törpe nyusziról beszélünk, akkor csak kicsit fog megnőni, de ne érjen minket meglepetésként, ha nagyobb lesz). Akkor lehet róla beszélni, hogy az első kisállata akkor egy nyuszi legyen. 

Ami még legfontosabb tudnivaló, hogy ez egy hosszútávú döntést, mivel a nyuszik átlagos életkora 6-8 év, ritkábban 10 évig is elélhetnek. 

Akkor végülis melyik a jobb? Én vennék egyet? 
Szeretem az állatokat, állatbarát vagyok. 🙂 Őszintén szólva én is szeretem a nyuszikat, de a húsvét miatt nem vennék vagy ha igen, akkor is előtte utána kutatok hogyan is kell tartani, milyen helyet kell neki biztosítani stb. A másik, hogy kölcsönben már volt nyuszink, de a gyerekeket akik lent voltak nem érdekelte túlságosan, hogy vannak nyulak, kontrétan csak egy párszor meg lettek simogatva és ennyi, max félóráig volt nekik érdekes. Kontrétan csak én foglalkoztam vele, vettem ölbe, simogattam. Volt egy nyuszija régen a páromnak, azzal is rengeteget kellett foglalkozni, simogatni, takarítani, etetni stb. De szerettük nagyon. Szóval mi úgy ahogy tisztában vagyunk nyuszi tartásával és talán egyszer tartunk majd egyet mi is. 

Nektek van élő nyuszitok? 
Kölcsön vagy inkább venni szerettek jobban? 
Érdemes erre a 1-2 napra élő nyuszit venni szerintettek? 

Klaudi