Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
2021. 03. 30.     Klaudi    Gondolatok, Ünnep     11 komment

Írtam már egy bejegyzést a húsvétról, hogy én mit gondolok róla, valamint egy kicsi nosztalgia is van benne, mert elmeséltem hogy milyen volt akkor a húsvét gyerekkoromban. Valamint szintén írtam arról is, hogy érdemes-e erre a 1-2 napra nyuszit vásárolni? Érdemes végig elolvasni, valamint végig gondolni, hogy kell-e élő nyuszi húsvétra csak azért, hogy boldoggá tegyünk vele valakit? 

Sokan nem tudják hova helyezni a nyuszit húsvét utánra
Sajnos sokan esnek kétségbe, mert később jöttek rá, hogy egy nyuszi tartása igencsak nagy felelősséggel jár és nem tudják kire vagy hova rakni a nyuszit, ha szerencséd van, akkor biztosan akadsz egy olyan barátra, rokonra vagy ismerősre aki szívesen átveszi tőled a nyuszi gondozását, tartását stb. 

Érdemes beleásni magunkat mielőtt hozzánk kerül a nyuszi vagy bármilyen állat is. 
A húsvét miatt egyesek hajlamosak arra hogy vásároljanak egy nyuszit, ami rendben is volna, ha nem csak erre az alkalomra kelljen csak mert ünnep van. Nem csak a nyuszikra érvényes ez, hanem szinte minden házi kedvencre! Sajnos vagy nem sajnos, de sok állatnak egy idő után már nincs otthona, amit valamennyire meg lehet érteni, pl a család elköltözik egy másik lakásba, vagy kertesházból panelba költöznek és a kedvencük szempontját is nézik, ami jó dolog, mert nem minden kiskedvenc viseli jól majd a bezártságot. 

Érthető, hogy a nagyszülők, szülők esetleg testvérek szeretnék meglepni a kisebbet egy nyuszival, amivel nincs is semmi baj, de azzal már igen, hogy mint fentebb is írtam és a húsvéti bejegyzésemben is, hogy sokan nincsenek tisztában a tartásával, mert kicsi hely neki nem jó és nem is elég, ráadásul egy kicsi ketrec sem túl biztonságos egy nyúl számára. Nem elég ezek sem egy nyuszinak, mert igenis foglalkozni kell vele, gondoskodni kell róla, a gyerekek szempontjából jó hogy tudják simogatni, ölbe venni és szeretgetni. Nekik is nagyon fontos a törődés, a szeretet mint bármely állatnak és az embernek is. 

A másik legfontosabb még, hogy érdemes utána nézni, kutakodni a neten, vagy egy megbízható ismerőstől kikérni a tanácsát, mit ajánl, hogyan kell neki a megfelelő helyet biztosítani, hogyan kell jól tartani egy nyuszit és ami a legfontosabbak között szerepel: állatorvoshoz vinni, ívartalanitani. 

Kölcsön nyuszi
Az a legjobb ötlet szerintem, ha inkább kölcsönbe kérjük a nyuszit arra az 1 vagy 2 napra. A gyerek/gyerekeid ugyan úgy örülni fognak a kisbarátnak, mintha megvetted volna, pusztán annyi hogy elmagyarázod neki hogy ez csak kölcsönben van egy pár napra, nem a tiétek. Így legalább megtanulja és látjátok ti is, hogy egy nyuszi tartása igencsak nagy felelősség, bár kevésnek tűnhet ez a pár nap, de hidd el, hogy nem az. 

Sőt, így legalább látni is fogod, hogy a gyerekek/gyermeket mennyire érdekli a kisállat. Mert vannak olyan gyerekek akik csak megsimogatják maximum egyszer-egyszer aztán már nem is érdekli. 

De a gyerekem is szeretne egy nyuszit
Megértem. Minden kisgyerek szeretne magának egyet, de inkább azt tudom a legjobban tanácsolni, hogy elsősorban kölcsönbe kérjetek egy nyuszit. De! Előtte, mielőtt a nyuszi hozzátok kerülne, jobb ha tisztázzuk vele a nyuszi gondoskodását, a felelősséget, és hogy mennyi mindennel jár egy nyuszi. Ha látjátok, hogy mennyire foglalkozott vele, mennyire érdekelte a kisállat és természetesen meg is értette, hogy nem marad ilyen kicsi, hanem ez idő után megnő valamennyire(ha törpe nyusziról beszélünk, akkor csak kicsit fog megnőni, de ne érjen minket meglepetésként, ha nagyobb lesz). Akkor lehet róla beszélni, hogy az első kisállata akkor egy nyuszi legyen. 

Ami még legfontosabb tudnivaló, hogy ez egy hosszútávú döntést, mivel a nyuszik átlagos életkora 6-8 év, ritkábban 10 évig is elélhetnek. 

Akkor végülis melyik a jobb? Én vennék egyet? 
Szeretem az állatokat, állatbarát vagyok. 🙂 Őszintén szólva én is szeretem a nyuszikat, de a húsvét miatt nem vennék vagy ha igen, akkor is előtte utána kutatok hogyan is kell tartani, milyen helyet kell neki biztosítani stb. A másik, hogy kölcsönben már volt nyuszink, de a gyerekeket akik lent voltak nem érdekelte túlságosan, hogy vannak nyulak, kontrétan csak egy párszor meg lettek simogatva és ennyi, max félóráig volt nekik érdekes. Kontrétan csak én foglalkoztam vele, vettem ölbe, simogattam. Volt egy nyuszija régen a páromnak, azzal is rengeteget kellett foglalkozni, simogatni, takarítani, etetni stb. De szerettük nagyon. Szóval mi úgy ahogy tisztában vagyunk nyuszi tartásával és talán egyszer tartunk majd egyet mi is. 

Nektek van élő nyuszitok? 
Kölcsön vagy inkább venni szerettek jobban? 
Érdemes erre a 1-2 napra élő nyuszit venni szerintettek? 

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
11 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bernie

Gyerekkoromban a szüleim tartottak állatokat. Volt csirke, kakas, liba, kacsa, disznó is (bár az a szomszédnál nevelkedett) és voltak nyulaink is. Én nem házikedvencként tekintek rájuk, de emlékszem, hogy néha jó volt őket megsimogatni, főleg a kisnyuszikat. Biztosan nem vennék húsvétra nyuszit, max plüss vagy csokinyuszit 😉

Eszter

Nekem egyszer volt nyulam gyerekként, de sajnos nem lett jó jövője. Emiatt én azóta nem szeretnék egyáltalán. Iszonyú cukik és abszolút lehet velük foglalkozni, de, ha más megteheti akkor átadom a lehetőséget.
A másik, hogy csak azok vállaljanak, akik tényleg tudnak vele foglalkozni húsvét után is mert a nyuszi nem csak három napig él. Én inkább erre fektetném a hangsúlyt.

Boldog Húsvétot ?

Ninaa

Sosem jutott eszembe és a szüleim eszébe se, hogy a húsvétra élő nyuszit vegyenek. Állatbarát vagyok, viszont szerintem a nyuszi nem való benti tartásra. Sokan szeretik, barátnőmnek is volt, de szegény egy ketrecbe zárva nem hiszem, hogy olyan jól érzi magát. Azokat az embereket meg egyszerűen nem tudom megérteni, akik nyuszit adnak húsvétra a gyermekeiknek. Ha hosszú távra még oké, de azt el nem tudom képzelni, hogy egy-két napra csak úgy szereznek.. akár kölcsönbe is. Olvastam már több helyen is, hogy szoktak, de nekem ez nagyon furcsa.

Egyébként a cikk nagyon jó lett ^^. Jól összeszedted a dolgokat ezzel kapcsolatban. 🙂
Puszi,
Ninaa

E-Zsolesz

Sajnos örökérvényű téma, hogy sokan felelőtlenül és előzetes felmérés nélkül vágnak bele az állattartásba. Ezzel kapcsolatban a bejegyzéseddel hasznos témát hoztál megfontolandó tanácsokkal. 🙂 Jó volna, ha egyre több ember kezdene el így gondolkodni.

Virgínia Virág

Nagyon nagy divatja lett annak, hogy nyuszit vesznek húsvétra a gyereknek, de szerintem a felelős állattartásba az is bele tartozna, hogy nem veszünk magunkra ekkora felelősséget divatból. A nyuszi nagyon kényes állat, és sokan gyorsan ráunnak úgymond, pedig ugyanúgy kellene vele foglalkozni, meg szeretgetni mint bármely más háziállatot.

Jakó Judit

Nálunk sosem volt ilyen probléma. Az én gyerekkoromban nem volt ez divat. Plusz vidéken sokan tartottak nyuszit, mindig volt a szomszédokban, és figyeltek a megfelelő tartásra. Ha valaki hasonlóan gondolkodik, inkább kérje meg ismerős nyúltartó barátját, de semmiképpen se vásároljon 1-2 napra. Ha valójában komolyan gondolja, akkor vállalja érte a felelősséget.

Vivi

Nagyon jó téma! Nekem nincs nyuszim, pedig nagyon szeretem őket, nagyon cukik. 1-2 napra biztosan nem vennék, de kölcsönbe azért sokkal jobb megoldás! ?

11
0
Would love your thoughts, please comment.x