Gyerekkoromban nagyon sok olyan játékom volt amivel szerettem játszani, elfoglaltam velük magam nagyon sokszor illetve online játékokat is nagyon-nagyon szerettem, de persze volt idő mikor már annyira nem érdekelt vagy megfeledkeztem róla teljesen, hogy létezik. 😀 Nézzük, mik azok a játékok amikkel én játszottam, ismertem. 

Tamagotchi
Mondanom sem kell, hogy mennyire divatba jött ez a kis szerzemény, szinte mindenkinek volt az iskolában/osztályban. Természetesen, ki kellett kapcsolni az óra alatt, így mondhatni megöltük a kedvenceinket. :’) A virtuális kiskedvenc lényege az volt, hogy a tojásból ki kellett kelnie, utána jöhetett a nevelése, gondozása, takarítása ha kakilt a kedvencünk, valamint oltást is kapnia kellett és fejlődött, nagyobb lett. Ha jól emlékszem, akkor lehetett tanítani, olvasni, és játszani vele de ebben nem vagyok teljesen biztos. Valamint 3 vagy 4 gomb volt rajta. Ennyiből állt a legtöbb tamagotchi játék. A legújabbakban volt több játék hogy játszani tudj a kedvenceddel. Volt egy vagy kettő tamagotchim, hogy a legújabbat is ki tudjam próbálni. 

Voltak hátrányai, hogy rengeteget kellett vele foglalkozni, mert ha nem tetted akkor sajnos meghalt. A másik hátránya hogy majdnem minden percben vagy 5-10 percenként csipogott, így nem csoda hogy az agyunkra ment vagy a tanárokat tudtuk vele idegesíteni. Habár, nem teljesen hátrány, de nagyon kicsi kis szerkezet volt az egész, a tenyeredben kényelmesen elfért. 

Az előnye talán az, hogy kulcstartóként tudtad vinni magaddal bárhová mert tojás alakja, formája volt. Így akár a zsebedben, akár a kulcsomódra tudtad akasztani, akár a táskád cipzárjára tenni, kicsi helyen elfért. Másik előnye az, hogy így megtudtuk tanulni, hogy milyen nevelni egy kiskedvencet, bár oké hogy akkor zűrt és káoszt nem okozott, de ha meghalt a akkor előfordult kisírtuk miatta a szemünket, érzelmileg ragaszkodtunk hozzá valamilyen szinten. 

Most is kapni valahol? 
Természetesen igen, ha beírjuk a Tamagotchi nevet, akkor több oldalon is látni, vagy akár külföldről is meg lehet rendelni pár száz forintért. Most már akár mobilra is letölthető, a play áruházban is beszerezhető és nem kell megrendelni ahhoz, hogy megkapjuk az élményt. Kipróbáltam, engem lekötött a nosztalgia miatt, de kb 1 vagy 2 hétig talán? Hogy elvette a figyelmem, utána töröltem. 

Ki nevet a végén? Nagyon szerettem ezt a típusú társasjátékot, mert alig lehetett benne csalni inkább maximum nyerni lehetett hagyni a illetőt. Annyiból volt talán bosszantó, hogy akarva-akaratlanul kiütötted a “ellenfeled” és ebből talán lehettek volna viták, de mi inkább jókat szórakoztunk rajta. Mai napig szeretem, de ritkán játszunk. Ennek régen volt több verziója is, de igazából mindegyik ugyanaz volt és csak a kinézet volt más mindig. 

Makaó/Uno/Solo és Dos Ha jól emlékszem Makaó néven futó kártyajáték volt előbb, utána ismerkedtem meg a Unoval és a Soloval, amelyeknek ugyanaz az alapja. No de a DOS teljesen más kártyajáték, amelyre mostanában kattantunk rá a párommal és egy nagyon jó közös barátunkkal. 😀 Aki még nem ismeri a DOS kártyajátékot, azoknak csak ajánlani tudom, hogy próbálják ki, mert eszméletlenül jó! A szabályzata elsőre talán kissé bonyolult, de hamar rá lehet jönni és érezni a játékra. Ha még akkor sem, akkor ajánlom hogy videót érdemes róla keresni a könnyebb megértés végett. 

Janga Szerintem mondanom sem kell, de talán ez a legnagyobb retro/nosztalgia játék a számomra. Ezzel is rengeteget játszottunk és élvezhető volt. Viszont, a legigazibb az a fajáték, bár sajnos nem éppen olcsó kategória. 

Találd ki? Szintén nagyon jó játék volt a számomra. Ki kellett találni, hogy a másik kit választott, de elég hamar meguntam gyerekkoromban. 

Mesterlogika Ezt is nagyon szerettem. Te választottad ki a színeket és az illetőnek pedig kitalálni azt, majd oldalt jelölni hogy mit talált el és mit nem. 

Torpedó El kellett süllyeszteni az ellenfeled hajóit, és volt szerepe is benne hogyan helyeztetétek el őket, mert hamar végére érhetett a játék. Gyerekkoromban rengeteget játszottam vele. 

Lego Ezekből volt egy maréknyi nekünk, szerettem legózni, de sajnos nem kötött le hosszú távon. Egyetlen egy hátránya van, hogy igen csak drágák, még a kisebb kiadás/csomag is. Ha különleges ünnepekre szeretnétek venni a gyerekeknek vagy magatokat meglepni, akkor érdemes rá spórolni vagy összedobni a családdal rá a pénzt. 

Rugós asztali foci Valószínűleg mindenki ismeri, igazából kis figurák voltak rugón, mellé egy pici fémgolyó, a játékosok körül kis mélyedések voltak, így lehetett “passzolni” és kapura lőni velük. Szórakoztató kis játék volt.

Gazdálkodj okosan Én személy szerint nem szerettem, de páromnak is volt, és szerette kicsiként. Voltak szerencsekártyák, különböző mezőknél más más leírások, volt ami kicsit tanító jellegű is akart lenni, pl ne szemetelj, vagy zárd el a csapot. Végső soron a játék lényege az volt hogy a lakásod vedd meg, és rendezd be különféle dolgokkal, legalábbis ennyire emlékszik 😀

Kisvonat, sínekkel Biztos ezt is sokaknak ismerős, lehetett építeni különböző formájú pályákat amin a távirányítós kisvonat ment. Egyszerű volt de jópofa 🙂

Babák, Barbie, más figurák Megmondom őszintén, elég hamar kinőttem ezt a “korszakot” és nagyon hamar meguntam őket. De van egy babafigura amit nagyon szerettem, mai napig megvan nekem és szeretem. Nyilván már játszani nem, de jó ránézni. 🙂 Sajnos egyes babák és főleg a Barbie babák is drágák.

Ha eszembe jutnak még, lehet hogy lesz még bejegyzés ezekről a klassz kis játékokról.
Nektek ezek közül valamelyik ismerős volt?
Voltak olyanok amik nektek volt retro játékok és szeretettek vele játszani? Ha igen, akkor osszátok meg velem akár itt kommentbe, instagramon vagy… Ha van kedvetek akkor írjátok meg a Ti kedvenc retro játékaitokat és jelölve engem is rajta. 🙂 Nosztalgiázzunk együtt! 😉


Klaudi