A  Karácsony előtt vagy a tavasz kezdetén, vagy akár húsvét előtt nagytakarításba kezdenek a legtöbben vagy ha kihirdetik a konténert akkor az emberek többsége él is ezzel a lehetőséggel. Elkezdenek lomtalanítás végezni a háztartások minden sarkán: szekrényben, polcokon, könyvek között és minden olyan dolgok között amihez hozzáférnek, elérnek és takarítanak. Amire már viszont nincs szükségük azokat kidobják, vagy tovább adják valamelyik családtagnak, rokonnak,  ismerősnek, barátnak vagy pedig oda adományozzák. Viszont, sokan elfelejtik hogy ezt esetleg meg kellene beszélni a másikkal, hogy szüksége van-e még arra a tárgyra, ruha, játékok, háztartási eszközre stb., bármire amire mi azt gondoljuk hogy már nincs rájuk szükségünk. Ezért jobb, ha együtt kezdjük el ezt a szelektálást, lomtalanítás, mert így elkerülhetjük az esetleges meglepetéseket vagy veszekedéseket hogy “nem tudod hol van a…” vagy “ miért dobtad ki?!”, “ezt miért adományoztad el?” és ugye ezt sorolhatnánk végtelenségig. 


Szelektáljunk közösen, együtt!
A legtöbb háztartásban leginkább az egyik fél szokott ilyenkor míg a másiknak, vagy ahányan vagytok egy fedél alatt, nem igazán kezdvezményezi ezt a takarítási opciót. Pedig mennyi minden elkerülhető lenne ezzel, arról nem is beszélve, hogy így legalább elkerülünk felesleges vitákat, mint fentebb is írtam. Meg aztán, így együtt tanultok vagy tanulsz a hibából, hogy legközelebb ötszörösen is átgondolod, hogy érdemes-e megvenni vagy megrendelni azt a terméket, háztartási gépet, háztartási eszközt, játékot és ugye ezt lehet sorolni.

 

Ruhákról nem is beszélve, pláne mi nők hajlamosak vagyunk több ruhát is venni akár amelyeket egyáltalán nem vagy csak egyszer, ha volt rajtunk. Amikor az ember lánya ráveszi magát arra, hogy szelektáljon egy kicsit a ruhái között, akkor elcsodálkozik hogy “ez a ruha vajon volt-e egyáltalán rajtam? Vagy felvettem valamelyik alkalomra? Beleférek-e még? Jól állna-e még rajtam?” stb. opciók állnak fenn és hatalmas nagy válogatáson mennek keresztül, ami érthető. Hiszen az évszakoknak megfelelően hol elrakjuk és elővesszük az aktuális évszaknak megfelelő ruha darabokat és amire nincs már szükségünk, azt eltesszük. Viszont, érdemes alaposan átnézni, átgondolni mi az amit egyáltalán nem hordtál, fel se vetted és rajtad sem volt egyszer sem? Legfeljebb kétszer, ha láttad/látták rajtad. Ha úgy gondolod, hogy adsz egy esélyt akkor érdemes felpróbálnod, hogy jó-e még rád vagy a gyerekeknek való ruhák? Mivel tudjuk hogy a gyerekek nőnek mint a bolondgomba és már sajnos az adott ruha nem biztos, hogy már jó rá. Ha esetleg ott van az is, hogy kihíztad volna a kedvenc ruhádat, de adsz neki egy esélyt, akkor miért ne? Ne dobd ki és ne add tovább senkinek! Hiszen bele tudsz fogyni! 😉  Inkább azokról a ruhákról érdemes lemondani, amiről úgy gondoljuk, hogy idén már nem hordanánk, sem jövőre és jó szívvel lemondasz róla és tovább ajándékozod családon belül valakinek, esetleg eladod vagy eladományozod egy szegény családnak. 🙂


Tudatos vásárlás
A szelektálás, lomtalanítás alkalmával sok dologra biztosan rávilágított téged arra, hogy mennyi felesleges dolgokat kellett kidobnotok, oda ajándékoznotok, esetleg adományozni. Így az ember ledöbben és sokkot is kap, hogy mennyi és mennyi felesleges dolgok halmozódtak fel az évek alatt. Ezért kell oda figyelni a tudatos vásárlásra, ami azt jelenti, hogy meg kell fontolni, átgondolni akár többször is magadnak hogy tényleg kell-e ez a termék amit kinéztél? Hajlamosak vagyunk az akciók, a black friday, a kuponok, a pontok, kedvezmények, ajánlatok, az újságban megjelenő és sok mindenre is igaz hogy azonnal meg akarjuk szerezni, megvásárolni bármiről is legyen szó mert ezt sorolhatnám szintén. Erre mondják azt, hogy marketing, mert nagyon jól és okosan ki vannak ezek találva. A mindennapos élelmiszerekre természetesen szükség van, de a tartósnak minősülő dolgoknak meg nem mindig, mert az minket évekig kiszolgál, hogy mondjak példát és érthető is legyen: Ruha, mert ezt nem kell kidobni, hordhatod bármikor, bármeddig, nem kell kidobni és társaik, persze ha elszakad akkor ha az ember kreatív akkor alkot belőle valamit,  valami új életet benne vagy inkább kidobja. 


Gondoljunk csak bele, mint fent említettem a ruha mint példának, minden évben, minden hónapban van valami új divat, akkor most rohanjunk újat venni, mert most jelenleg ez a divat? Nem! Arról nem is beszélve, hogy egyre inkább csak felhalmozodo újra és újra a szelektálni valókat és nem is használod/használtad ki a jelenlegi ruhadarabjaid. Ugyanez igaz a telefonokra is, hogy minden félévben-évben dobnak ki újat, akkor most azonnal mész lecserélni a legújabb modernre, mert az a aktuális model? Igen, van aki ezt megteszi, mindezt úgy hogy a mostani telefon alig pár hónapos vagy féléve van nála, alig tapasztalja ki a telefon funkcióit. Ez is marketing. 


Érdemes végig gondolni, végig egy magadban elgondolkodni, hogy tényleg szükséged van-e az adott termékre, ruházatra, eszközre, bármi is legyen az. Ha arra billen a mérleg nyelve, hogy igen szeretnéd megvásárolni ezt a terméket, akkor legyünk arra figyelmesek hogy használjuk is. Természetesen ha elromlik valami, vagy látjuk és tisztában vagyunk vele, hogy hamarosan beadja a derekát, a gépünk, laptopunk, telefonunk és bármelyik cucc, akkor sajnos vagy nem sajnos ezen nincs mit gondolkozni, venni kell egy újat. 


Adományozzunk!
Ahelyett hogy kidobnánk valamit, amit már nem hordunk ruhák, kabátok akkor adományozzuk bátran! Ugyanezt tudom elmondani, egy jól működő gépekre is amit már nem használunk és nincs rá szükségünk csak porosodnak(mert mondjuk beköltöztettek a saját lakásotokban és nektek már van egy saját) , sőt akár hűtőkre, tűzhelyre, villanytűzhelyekről is, hogy ha neked nincs rá/rájuk szükség, akkor bátran adományozz egy kedves családnak. 

Vannak időszakosan gyűjtő helyek-pontok, ahol le lehet adni az adományozó ruhákat, játékokat amit szeretnétek. Mikulás-Karácsonykor van nagyobb kezdeményezés. Természetesen, az állatokat se hagyjuk ki! Az állatoknak is érdemes vinni takarót, eledelt, vagy akár utalhatsz is pénzt, de a lényeg hogy ők is kapjanak a törődésből és tegyük őket is boldoggá! 🙂


Nézzünk utána a dolgoknak
Nagyon sokan ugyan nem tesznek ilyet vagy nem is gondolnak rá, de az adott termékért nem néznek utána, pedig ez igen fontos lenne. Pl Tv, mosógép, mosogatógép, tűzhely és ugye sorolhatnám azokat a háztartási eszközöket amelyek minket évekig kiszolgálnak, de sajnos egyik sem tart örökké, tény. Viszont, nem biztos hogy pont az lesz a legjobb választás és a legjobb megoldás amit éppen leáraznak, leakcióznak és van is rá valamennyi kedvezményed. Érdemes több gépet megnézni és összehasonlítani az árakat, a funkcióit, a garanciáját, mindent ami számodra/számotokra fontos lehet még, mint pl kapacitása, teherbírása és tényleg lehet ezt sorolni, mert mindenki más és másnak tart fontosnak. Természetesen a külseje is fontos szerepet játszik, mivel hát egy csúnya kinézetűt ki akarna magának egy háztartásban?  Na, ugye. 🙂


Én Hogyan csinálom?
Nos, én is minden ősszel vagy tavasszal szelektálok/szelektálunk, de szerencsére nem nagyon vannak már olyan ruhák/ruháink amiket ne hordanánk szívesen a mai napig. Nagyon néha szoktunk csak ruhákat vásárolni magunknak, de természetesen ami kényelmes, megtetszik ruhadarabokat vásároljuk meg vagy döntünk felette, hogy tényleg kell-e? Szükség van-e rá? Tényleg fogom hordani vagy csak porosodni fog a ruhásszekrényünkbe? Tehát, átgondoljuk a helyzetet és ugyanez igaz egy háztartási eszközre és bármi másra. A kuponok és a black friday adta lehetőségek sajnos nagyon is el tudja csábítani az embereket és hajlamosak vagyunk ezeknek elcsábulni, mi szerencsére nem vagyunk azok a típusok, de ha nagyon megtetszik nekünk egy adott termék akkor mi utána szoktunk járni ezeknek, pontosabban a párom szokta ezt csinálni, amit őszintén értékelek is. Mielőtt valaki félreérti, nem nem értünk mindenhez is. 😀 De jó a biztos információszerzés és hogy érdemes-e megvásárolni a kinézett terméket, hogy mondjak is egy példát TV. Mint tudjuk, rengeteg fajta és márka létezik. Nem biztos, hogy amit most leakcióztak megéri-e? Szóval nézni kell a fontosabb részleteket, mielőtt megvennénk valamit. 


Még valami ami nagyon fontos, az a bevásárló lista. Mi szoktuk alkalmazni, hogy mi az amire szükségünk van. Ma már applikációval könnyen tudjuk kezelni csak be kell írni, hogy mit szeretnénk venni közben nézve az akció újságunkat is, ami szintén alkalmazáson belül szoktunk használni. Természetesen, nem veszünk meg mindent is ami akciós, hanem tényleg azt ami fontos és most szükség van rá. 🙂 

Adományozni mi is szoktunk, vagy ha nem kell az adott ruha, kabát akkor azt első körben családon belül kérdezzük meg, hogy kell-e valakinek. Ha nem, akkor inkább leadjuk egy gyűjtő pontra. 


Ti mennyire figyeltek oda a környezetünk megóvására?
Szoktatok szelektálni időközönként?
Ha ruhát vásárolsz, mi alapján döntöd el, hogy megveszed? Ha megvetted, igyekszel is arra hogy néha hord is és ne csak szekrénybe tárolódjon?
Ti szoktatok együtt szelektálni? 🙂
Utolsó kérdésem pedig, ha valami eltörik, elszakad akkor adsz neki “új életet”?


Klaudi