Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
mi lenne ha, nem lennék hallássérült?
2022. 03. 27.     Klaudi    Hallássérült életmód, Személyes     17 komment

Mi lenne ha meggyógyulhatnék és nem kellene készüléket-illesztéket hordanom, ha egészséges hallásom lenne?

Megfordult néha a fejemben, hogy milyen lenne ha tényleg olyan lenne a hallásom, mint egy egészséges embernek? Ha lenne rá gyógymód, akkor mit tennék? És sorolhatnám a kérdéseket amelyeket magamnak tettem fel. Biztos vagyok benne, hogy nektek is felmerült már egy-egy kérdés akár magaddal kapcsolatban, akár másokat kérdezel meg, hogy ő mit gondolna, mit tenne, ha lenne egy ilyen lehetőség, hogy meggyógyuljon az adott betegségéből?

Nekem már gyerekkorom óta megvan a hallássérültségem és abszolút nem gondolok már rá betegségként, sem pedig a fogyatékosság jelzést/szót sem igazán használom magamon. Kivétel a hivatalok és a papírokon, igen rajta van. Hogy zavar-e? Abszolút nem, teljesen elengedtem, de persze a párom nem szereti, ha ezt a jelzést vagy “címkét” használják rám vagy ki is mondják. Illetve a barátnőim se szeretik igazán, ahogy észrevettem és mindig megkapom visszajelzésként, hogy abszolút nem látszik hogy az lennék. Itt pedig köszönöm is a drága páromnak és a barátnőimnek/barátaimnak, hogy nem kezelnek másként, máshogy.

Természetesen és szerintem minden normális ember élne azzal a lehetőséggel, hogy ha van rá gyógymód akkor nyilván rávágja, hogy IGEN! Miért is ne? Ki ne örülne ennek? Persze, vannak már olyan elvégezhető műtétek, hogy hátha visszakapod a hallásodat, de teljes mértékben nincs rá garancia. Ez egy kockázatos műtét is egyben és szerintem, mert amennyit most hallasz, akkor nem biztos hogy az a maradék hallásod megmarad-e, javul-e, hanem pont hogy elveszítheted. Nincs tökéletes döntés, nyilvánvalóan. Főleg, a döntés akkor a legnehezebb amikor szülő vagy és neked kell eldöntened a gyereked sorsát, hogy mi a helyes választás és mire érdemes igent vagy nemet mondani. Minden normális szülőnek az a természetes, hogy ha gyermeke születik, hogy egészséges legyen és ne legyen semmi baja, ez az ami igazán fontos, más kevésbé számít, legalábbis szerintem és remélem hogy sokan vannak így ezzel.

Ha lenne rá GYÓGYMÓD természetesen én is örülnék ennek és elvállalnám, belemennék, hiszen ki nem akarna egy ilyen lehetőséget elfogadni?! Na, ugye! Viszont… Legbelül nem biztos, hogy tényleg el is fogadnám ezt a lehetőséget. Igen, józan gondolkodással, érveléssel és sok-sok-sok átbeszéléssel igent mondanék, de tényleg. Ugyanakkor legbelül mégis inkább azt érezném és érzem most is, hogy nem akarnám. Nem azért, mert nem akarnék egészségesen hallani, csak lenne bennem egy félelem hogy tényleg fogok-e úgy hallani vagy inkább örökre elbúcsúzhatok a hallásomtól és viszlát világ?! Ezt nem akarnám. Meg aztán, teljesen elfogadtam magamat olyannak amilyen vagyok, így hallássérültként, és furcsa is lenne nekem, ha nem lennék az. Nagyon is elfogadtam magamat olyannak amilyen vagyok, tényleg büszke is vagyok egyben magamra. Régen ez abszolút nem volt így, mindig azon voltam, hogy meggyógyuljak, hogy megszabaduljak tőle és sorolhatnám a magam ostorozását. (Nem kell emiatt kommentelnetek, mert már szerencsére ez nincs így.)


Befolyásolja-e a személyiségemet a hallásom?
Tudom, hogy kicsit más “téma”, de szerintem megállja a helyét.

Már volt egy olyan kérdés/ek (főleg segítségeken keresztül, mint iskolai tanulmányokban segítettem válaszokat adni a kérdésekre), hogy: befolyásolta-e a hallásom a személyiségemet vagy azért vagyok introvertált, mert hallássérült vagyok?

Nagyon jó kérdések amiket általában kapni szoktam, és a kevésbé elgondolkodtató kérdésekre is szívesen válaszolok. Mint tudjuk, hogy nincs egyforma ember, se egyforma betegség, így ugyanez igaz a hallássérültekre is. Persze, vannak kivételek hogy van olyan sorstársam is, akivel szinte ugyanazokat a tapasztalatokat éltük/éljük meg a hallásunkkal kapcsolatban, de van aki olyasmit nem tapasztalt. Írtam már erről egy bejegyzés, Nincs egyforma hallássérült címmel. (Katt a címre)

A személyiségemmel kapcsolatban is volt egy pár kérdés és őszintén sokat gondolkoztam rajta, illetve egy barátnőmmel is beszélgettünk erről már. Akkor is introvertált lennék, ha nem lennék hallássérült vagy ugyanaz a személy lennék akkor is, ha egészséges lennék a hallásom terén? Elgondolkoztam az ilyen fajta kérdéseken is és persze, megkérdeztem egy pár embert, hogy ők mit gondolnak erről. Volt aki szerint nem befolyásolta, hiszen ugyanaz a személy lennék most is, mint aki vagyok. Mások pedig, hogy nyilvánvalóan és valamennyire igen. Egyéb más válaszok is születtek, de őszintén szólva jókat tudtam csak mosolyogni.

Hogy nekem mi erre a válaszom? Nos, szerintem más lennék, mint aki most vagyok. Mert hát, mégis egészségesen hallanék, mint ti. A személyiségem annyiban lenne max másabb, hogy jobban tudnék figyelni másokra, jobban hallom a zenéket, a beszédeket és mindent is természetesebben hallanék. Az introvertáltság szerintem megmaradna, ugyanakkor lenne bennem egy kicsi extrovertált oldal is, tehát ilyen is-is alapon menne a dolog, bár most is van mikor tudok az is lenni csak kell nekem most is egy kicsit idő, míg fellélegzem és megszokom a közeget. Meg talán jobban eljárnék koncertekre és valahogy jobban óvnám a hallási egészségemet, bár nem mintha rajtam múlott volna hogy hallássérült lettem. Mi történne a kreativitásos énemmel? Szerintem semmi, kreatív lennék akkor is, illetve talán még kevesebb időm lenne rá, mint most. Úgy hogy, én szerintem nagyon sokat és nagyot nem változnék. 

Szerintem mennyivel másabb egy hallássérült hallása, mint egészségesen?
Gyerekkoromban hallottam ugyan, de nem tudnék erre már úgy válaszolni, mert már annyira nem emlékszem azokra a hangokra. Ám, szerintem annyira nagy különbség nem hiszem hogy van köztünk, mivel a mai hallókészülékek már egész modernebbek és van amelyik segítségével visszakapjuk az “egészséges” hallásunkat, de valahogy-valahol mégsem annyira teljesen. Teljesen más egy madár csicsergés hangja készülékkel, mint egészséges hallással. Már a párom is mondta nekem egyszer, hogy kíváncsi lenne én hogyan hallok, milyennek tudom be a hangját és sorolhatnám. Volt még egy személy(egy idegen), aki szintén kíváncsi volt arra, hogy mi hallássérültek hogyan halljuk a világot.

 

Ha van valamilyen betegséged, te is elgondolkodtál már ilyenen vagy csak most, hogy írtam róla?
Szerinted mennyire befolyásolja a személyiségünket? Lehet az egy életesemény, egy betegség, körülmények(atrocitás, bullyng, erőszak stb.)
Te mit tennél? Mennyire gondolod át a választásod?

Ha esetleg van blogod, nyugodtan írd meg te is, hogy erről mit gondolsz, ha esetleg ihletet kaptál ehhez. Kérlek jelölj engem, hogy olvasni tudjalak vagy írj nekem üzenetet. (Instagram, Facebook)

Várom szeretettel a üzeneteiteket.

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
17 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kitti

Már nagyon vártam, hogy olvassam 🙂 Remek írás lett, igazi Klaudis. Ismét többet tudtam meg rólad, ez annyira jó 🙂 Jó, hogy így elfogadod magadat és nagyon büszke vagyok rád. Sajnos, sokan nem így vélekednek mint te, de ha több ilyen példát látnak maguk előtt, lehet változik a véleményük 🙂 Örülnék, ha lenne egy olyan gyógymód ami garantálná, hogy nem jön vissza az endometriózis. Könnyebb, jobb élete lehetne sok-sok nőnek. Viszont én a betegség által rengeteget változtam, fejlődtem méghozzá nagyon is jó irányba, pedig nem volt könnyű az egész. Más lett a személyiségem, aminek örülök, mert ha nincs ez az egész, akkor szerintem maradok az aki előtte voltam. Én jobban szeretem ezt a Kittit mert sokkal érettebb, céltudatosabb, erősebb és bátrabb!

Eszter

Ez a legfontosabb, hogy elfogadod magad olyannak amilyen vagy és szerintem ennél több nem is kell. Tény, hogy az ember néha oszt és szoroz, mi lett volna, ha, mi lett volna, ha így vagy úgy történtek volna a dolgok, de ezek – nálad a hallás – tesznek azzá bennünket akik vagyunk. 🙂 A legfontosabb, hogy akik körül vesznek bennünket és szeretnek, olyannak fogadnak el, amilyenek vagyunk. Te ebből a legtöbbet ki tudod hozni, mi több, megmutatod milyen is így az élet?! illetve segítséget adsz másnak, akik ilyen helyzetben vannak. Ez a legfontosabb. 🙂 Légy büszke magadra, mi is azok vagyunk <3 pusziii

Wikka

Ejha. Ez érdekes téma, mert en sokszor ezt kívánom még a mai napig is. De valószínűleg akkor teljesen mas ember lennék, mint aki vagyok igy valamilyen szinten halat is adhatnek hogy ez van ekem. Egyébként orulok, hogy neked ennyire sikerült elfogadnod magadat!

Virgínia Virág

Nagyon jó írás lett, nagyon pozitív vagy, és ez egy szuper dolog ❤ Nagyon fontos, hogy az ember elfogadja magát minden helyzetben ?

Ninaa

Ismét egy remek bejegyzést lett, jobban megismerhettünk téged, aminek szintén örülök. Ez a mi lett volna ha.. kérdés szerintem mindenkiben felmerül, de talán nem értékelnénk annyira az életet, azt, ami megadatott nekünk, ha egészségesek lennénk teljes mértékben. Nem azt mondom, hogy egy egészséges ember nem értékeli az életét, de ha valaki már sok mindenen keresztül ment, akkor szerintem szebben lát mindent, a világot, saját magát és a körülötte lévőeket. Vagyis szerintem ez az átlagra igaz. Én úgy érzem, nem változnék akkor sem, ha az IBS nem lenne, bár ez nem olyan betegség, mint neked vagy Wikkának, Kittinek van, de mégis rombolja ez is az embert kívül-belül. El kell fogadnunk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, főleg, ha nem tehetünk ellene. Ha viszont tehetünk, akkor mindenképp lépni kell és a gyógyulás felé venni az irányt ^^.

Azt hiszem sokat írok, mert erről lehetne beszélgetni karácsonyig 😀 Szóval itt be is fejezem. Köszi, hogy ezt is megosztottad velünk. 🙂

Puszi ♥

Vivi

Azta, szuper és nagyon érdekes bejegyzés lett! Jó volt olvasni! Köszönöm ezt a bejegyzést, nagyon elgondolkodtató! ☺️

Zsolesz

Nagyon szépen körbevetted a témát a kérdésekkel és igazán erős bejegyzés lett. 😉 ^.^ Jó volt olvasni az érzéseidről és hozzáállásodról ebben, ennyire mélyen talán még mi sem beszélgettünk mindegyik szempontjáról. De van egy meglátásom a témához. Szerintem igazából egy dologban másabb lennél, ha nem volna a hallássérültséged. Mert pl. a blogodat nem tudtad volna erre alapozva elindítani, illetve akkor máshogyan ért volna téged egy ilyen kiteljesedés vagy önmegvalósítás. Persze nyilván rendelkezünk alaptulajdonságokkal és egyéb környezeti hatásokkal, amiről te is beszéltél. Tehát sok másban valóban nem különböznél, ebben egyetértek. Viszont abban hiszek, hogy mindenkinek meg kell élnie bizonyos adott dolgokat és abból kihozni lehetőségeket. Mint pl. saját tapasztalatokkal segíteni egymásnak. Te ezt nagyon jól használod. 😉 ^.^

Bernie

Az a legfontosabb, hogy TE elfogadod magad olyannak, amilyen vagy! Maradj mindig ilyen pozitív! 🙂

Jakó Judit

Nagyon szuper lett. Jó olvasni a véleményed erről a témában. Igazából, hogy te hogyan is éled meg. Igazán példaértékű a hozzáállásod.

17
0
Would love your thoughts, please comment.x