Sosem ciki szünetet tartanunk a blogban vagy itt instagramon. Néha nekünk is kell egy szünet, egy kis pihi hogy újra felfrissüljünk és új erőre kapjunk. Mindenkit beszippantott/szippant a digitális világ, így nem csoda hogy sokan elveszítik a időérzéküket vagy sokkal jobban kötődnek az online világhoz és igen függővé tett másokat. A Posztolási Szokásokról már írtam egyszer, itt tudjátok elolvasni. 

Mit jelent, mi az a Digitális detox?
Azt hogy egy kicsit Offline(valós) világot élünk és nem a Online leszünk elérhetőek, vagyis kihasználjuk a jó időt, a szabad levegőt és megéljük jobban a valós élményeinket. Tehát nem leszünk jelen sehol. Néha lehetünk elérhetőek messengeren vagy instagramon, mint beszélgetős forma, de inkább fókuszálunk arra, hogy megéljük a jelent, a valós életünket. Nem nyúlunk minden egyes alkalom után a mobilunkhoz, csak azért mert “ezt-azt ki kell raknom a közösségi platformokra is”

Blogon és Instagramon sincsenek tartalmaink
Semmi gond. Amikor úgy érzed, hogy elég volt, kiszabadulnál ennek a fogságából, illetve kicsit vissza szeretnél venni az Online térből, akkor tedd azt! Senkinek nem tartozol semmilyen magyarázattal, hogy miért nincs új posztod/bejegyzésed a blogodon vagy éppen instagramon, facebookon. Sose legyen fontosabb nekünk az online tér, mint a valós életünk, igenis éljük az életünket is, legyünk sokat offline is, mert ennyit megérdemelünk mi is és mi is csak emberek vagyunk.

Mikor és hogyan használjam a Digitális detoxot?
Ezt neked kell megszervezni, kitalálni hogy mikor, mennyit szeretnél online lenni és milyen appokat tartanál magadtól teljesen távol. Reggel vagy este? Mennyi az az idő amennyit megszabnál magadnak, amikor ténylegesen nem nyúlsz a telefonodhoz vagy a gép/laptophoz? Mi az ami neked most nem fontos, hogy ki tedd, mint bejegyzést/poszt formában, hanem el szeretnél menni egy kicsit nyaralni.

Különösen azt lehetett észre venni, hogy sokan inkább nyáron tartják és használják is jobban ki a offline teret, mint bármelyik évszakban. Néha nem árt kicsit kilépni a online térből is, nem csak nyáron.

+1: Fontos, hogy e idő alatt mit tudsz csinálni, míg nem használod a telefonodat. Tudsz-e programokat szervezni magadnak vagy a barátaiddal. Esetleg van-e olyan hobbid ami leköt, például film, sorozat, esetleg egy jó könyv amit még nem olvastál ki, esetleg egy puzzle amit még nem raktál ki. Vagy egy teljes nagy takarítás, ruha válogatást stb. Fontos az is, hogy énidőt is csináljunk magunknak.

Digitális detoxunk után…
Sokkal kiegyensúlyosabbak leszünk, sokkal motiváltabbak, felfrissülten és több tervekkel térünk vissza. Nem lesz bennünk szorongás és meglátod, semmiről az ég világon nem maradtál/maradsz le, ha egy kicsit is kikapcsolódsz és feltöltődsz. Fontos a mi életünk is, hogy megéljünk dolgokat, hogy egy kicsit is kiszakadjunk az online térből.

Ráadásul, ha van gyereked, akkor neki is példát mutatsz azzal, hogy látja te sem lógsz annyit az online térben, hanem igen csak értékes időt vele is eltöltesz. Természetesen, nem azt mondom, hogy a gyereknek sem jár egy kis online lefoglaltság, mert nem tilthatunk meg mindent is nekik sem.

Te szoktál Digitális dexotot tartani?
Ha a válaszod igen, mivel töltöd olyankor az offline módot?
Mennyire vagy ráfüggve a online világra?
Szerinted mennyi az a max idő amennyit nekünk tölteni kellene?

Klaudi