Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
2023. 03. 31.     Klaudi    Egyéb, Gondolatok, KlaudiBlog, Személyes     9 komment

Sosem ciki szünetet tartanunk a blogban vagy itt instagramon. Néha nekünk is kell egy szünet, egy kis pihi hogy újra felfrissüljünk és új erőre kapjunk. Mindenkit beszippantott/szippant a digitális világ, így nem csoda hogy sokan elveszítik a időérzéküket vagy sokkal jobban kötődnek az online világhoz és igen függővé tett másokat. A Posztolási Szokásokról már írtam egyszer, itt tudjátok elolvasni. 

Mit jelent, mi az a Digitális detox?
Azt hogy egy kicsit Offline(valós) világot élünk és nem a Online leszünk elérhetőek, vagyis kihasználjuk a jó időt, a szabad levegőt és megéljük jobban a valós élményeinket. Tehát nem leszünk jelen sehol. Néha lehetünk elérhetőek messengeren vagy instagramon, mint beszélgetős forma, de inkább fókuszálunk arra, hogy megéljük a jelent, a valós életünket. Nem nyúlunk minden egyes alkalom után a mobilunkhoz, csak azért mert “ezt-azt ki kell raknom a közösségi platformokra is”

Blogon és Instagramon sincsenek tartalmaink
Semmi gond. Amikor úgy érzed, hogy elég volt, kiszabadulnál ennek a fogságából, illetve kicsit vissza szeretnél venni az Online térből, akkor tedd azt! Senkinek nem tartozol semmilyen magyarázattal, hogy miért nincs új posztod/bejegyzésed a blogodon vagy éppen instagramon, facebookon. Sose legyen fontosabb nekünk az online tér, mint a valós életünk, igenis éljük az életünket is, legyünk sokat offline is, mert ennyit megérdemelünk mi is és mi is csak emberek vagyunk.

Mikor és hogyan használjam a Digitális detoxot?
Ezt neked kell megszervezni, kitalálni hogy mikor, mennyit szeretnél online lenni és milyen appokat tartanál magadtól teljesen távol. Reggel vagy este? Mennyi az az idő amennyit megszabnál magadnak, amikor ténylegesen nem nyúlsz a telefonodhoz vagy a gép/laptophoz? Mi az ami neked most nem fontos, hogy ki tedd, mint bejegyzést/poszt formában, hanem el szeretnél menni egy kicsit nyaralni.

Különösen azt lehetett észre venni, hogy sokan inkább nyáron tartják és használják is jobban ki a offline teret, mint bármelyik évszakban. Néha nem árt kicsit kilépni a online térből is, nem csak nyáron.

+1: Fontos, hogy e idő alatt mit tudsz csinálni, míg nem használod a telefonodat. Tudsz-e programokat szervezni magadnak vagy a barátaiddal. Esetleg van-e olyan hobbid ami leköt, például film, sorozat, esetleg egy jó könyv amit még nem olvastál ki, esetleg egy puzzle amit még nem raktál ki. Vagy egy teljes nagy takarítás, ruha válogatást stb. Fontos az is, hogy énidőt is csináljunk magunknak.

Digitális detoxunk után…
Sokkal kiegyensúlyosabbak leszünk, sokkal motiváltabbak, felfrissülten és több tervekkel térünk vissza. Nem lesz bennünk szorongás és meglátod, semmiről az ég világon nem maradtál/maradsz le, ha egy kicsit is kikapcsolódsz és feltöltődsz. Fontos a mi életünk is, hogy megéljünk dolgokat, hogy egy kicsit is kiszakadjunk az online térből.

Ráadásul, ha van gyereked, akkor neki is példát mutatsz azzal, hogy látja te sem lógsz annyit az online térben, hanem igen csak értékes időt vele is eltöltesz. Természetesen, nem azt mondom, hogy a gyereknek sem jár egy kis online lefoglaltság, mert nem tilthatunk meg mindent is nekik sem.

Te szoktál Digitális dexotot tartani?
Ha a válaszod igen, mivel töltöd olyankor az offline módot?
Mennyire vagy ráfüggve a online világra?
Szerinted mennyi az a max idő amennyit nekünk tölteni kellene?

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
9 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amy

Rossz amúgy, hogy nem tartok detoxot, pedig kellene, pedig igazából semmiről sem maradunk le, ha akár csak egy napig nem vagyunk online. Havonta egyszer beleférne, de ha valaki csak online tudja végezni a munkáját, akkor őt a kivételek alá kellene sorolni… én úgy érzem.
Bár nem mindig vagyok online, hanem kockulok, az nem teljesen online világ, de digitálisnak digitális. Nagyon elkényelmesedett az emberiség sajnos…

Jakó Judit

Nekem időként szükségem van rá. Sohasem tervezem meg előre, hogy mikor. Csak egyszerüen jön magátol amikor szükségét érzem. Pihenek, feltöltődök, kikapcsolódok olyankor. Egyszerűen más megvilágításba helyezem a dolgokat, és fontosabb dolgok felé irányul a fókuszom.

Kitti

Nagyon vártam már ezt az írásodat ???? Szuper lett és sok ilyenen írást szeretnék ???? Kell időnként az, hogy offline legyünk és csak magunkra, vagy a családra fordítsunk időt. Kell a lassítás ????

Ninaa

Köszönjük ezt az ismét szuper posztot, remek témát.
Hogy a kérdésekre válaszoljak, bár te tudod ^^ Én nem szoktam ilyeneket tartani, vagyis a hétvégém az általában nagyobb szünetet takar, hisz akkor nem vagyok annyira aktív, de ez nem tudom mennyire számít “detox”-nak.

Úgy gondolom, hogy ha nagyon ráfüggenek az emberek az online világra az gond, főleg, ha elhanyagolja a barátait, a közös programokat, a párját, a családját, szeretteit. Ott nagy a gond. Viszont, ha valaki ezek mellett van még az online téren, az szerintem elfogadható.

Van egyébként egy ilyen sorozat (el is van mentve nekem, mert meg szeretném nézni), az a címe, hogy Digitális Detox. Ha esetleg érdekel, kukkantsd meg majd te is.

Erről a témáról egyébként sokáig lehetne beszélgetni, de azt hiszem a lényeget leírtam. ^^

Puszi^^

Eszter

Nagyon fontos téma, és igyekszem, igyekezni akarok tartani is ezt a dolgot, bár sokszor úgy alakul, hogy szépen, feltűnés nélkül kivonom magam a forgalomból.
Imádom emellett (sajnos) az internet világát, mondhatni picit függő vagyok, de amikor rájövök, esetleg besokallok, akkor a fentebb említett dolog okán el is tudok tűnni. Jól esik. Szükség van rá, mert az emberi kapcsolatok mennek rá, illetve az online tér is sok időt vesz el tőlünk. Szuper téma, illetve nagyon hasznos!! 🙂

Vivi

Huh eztán szuper és nagyon fontos téma. Néha szükség van rá, hogy offline legyek, elmeneküljek kicsit az Internet világától, felfrissüljek, ne szorongjak miatta.. hogy aztán újult erővel térjek vissza az alkotásra és, hogy a terveimet, ötleteimet megvalósítsam. ???? Ilyenkor inkább az olvasást, sétát választom, hiszen ezek a dolgok igazán feltöltenek. ???? Ezekre a dolgokra egyébként is szükség van, hiszen az ember csak így tud töltődni, megújulni stb???? Nagyon jó lett ez a bejegyzés ismét, örülök, hogy írtál erről a témáról ????

Zsolti-kun

Bár 8 évvel ezelőtt még nem szerettem vagy nem akartam megszeretni az okostelefont és jó világ is volt akkor, mára valamennyire “rászoktam” én is. Ellenben rám naponta vagy legalább minden második napon igaz, hogy elfüggetlenítem magamat és foglalkozok más dolgokkal. Meg hát mindenféle programot szeretek csinálni, ezt te tudod. 🙂 Attól függetlenül szinte mindig elérhető vagyok és időnként nézegetem a platformokat. Mondjuk: talán mostanában – a munkám nehezítése mellett – emiatt is érezhetem magamat szellemileg strapáltabbnak. Lehet, hogy nekem sem kéne egyszerre több dologra figyelnem. Ezen lehet gondolkodni. Meg hát pasi vagyok… 😀 Én akkor kattanok le jobban erről és egyben igazából bekuckózásról is, ha nyaralok vagy egyéb üdülésen vagyok. Mert akkor nyilván világlátás vagy társasági program elviszi a figyelmet teljesen. Jövő héten lesz erre alkalmam, nálam az lesz nagy detox. 🙂

Virgínia Virág

Teljesen egyetértek, én is szoktam tartani pár nap szünetet. Szerintem időnként nagyon nagy szükség van rá. Olyankor olvasok, vagy sorozatot nézek ????

9
0
Would love your thoughts, please comment.x