Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
2023. 07. 30.     Klaudi    Gondolatok, Személyes     16 komment

Ki gondolta volna, hogy valaha is Magyarországon is előrébb halad majd a Home Office, azaz távmunka lehetősége? Persze, a járvány előtt is volt ezekre lehetőség, bár inkább nagyon kevés volt belőlük és nem a MLM dolgokra gondolok, hanem rendes munkahelyekre, foglalkoztatásokra stb. A legnagyobb áttörést a 2020-es világjárvány okozta, hogy egyes munkahelyek kénytelenek voltak átváltani Home Office-ba. Természetesen, voltak és vannak olyan munkahelyek, amelyek ezt nem teszik lehetővé, mert vagy nem szeretnék vagy nem tudják megtenni.

Sokan irigyelik azokat akik távmunkában, otthonról dolgoznak, ám korán sincs mit irigyelni vagy “ájulva” figyelni őket. Hogy miért? Mert ugyanúgy dolgozni kell, mintha bejárnál, bár az idődet valamennyire te osztod be, ám ugyanúgy elérhetőnek kell lenned, mint mindenki másnak, ugyanez igaz a kisvállalkozókra is.

Ráadásul, a szerződés illetve a munkaidőd sem mindegy hogyan van megírva, hogyan tudják megoldani hogy te otthonról tudj dolgozni. Bár szépen lassan és fokozatosan haladunk a Home Office irányába, de még sem teljesen tértünk még át erre. Vannak munkahelyek, cégek, vállalkozók (már ha szeretnének egy munkatársat tudni maguk mellett) akiknek jó tapasztalatuk van a távmunkával kapcsolatban és nyitottak is erre a lehetőségre.

Az idődet ugyan te osztod be, de korán sem mindegy hogyan, ugyan ez igaz a kis vagy nagyvállalkozókra is. Fontos, hogy jelen legyél, elérhető legyél a vevőid és a kollégáid számára. Tartani kell a kapcsolatot a rendelőiddel, hogyan alakul a megrendelt termék folyamata, kell-e rajta valamit változtatni vagy esetleg más-e az elképzelése és sorolhatnánk az “akadályokat”, mert nem biztos hogy elsőre elégedett lesz a munkáddal. A kollégáiddal pedig tartod a kapcsolatot, hogy ha elakadtál, segítséget kérsz vagy esetleg ők szeretnének téged kérni valamire vagy szükségük van rád is.

Mind a kettőnek megvan a jó oldala, ha bejársz vagy otthonról dolgozol. 

www.pexels.com/

Te osztod be az idődet. 

Ez így igaz. Mint fentebb írtam, hogy nem mindegy hogyan osztjuk be az időnket. Mivel túl későn és este nem lenne már szabad dolgoznunk, arról nem is beszélve hogy a szerződésed is hogyan van megírva. Mert lehet az 8-tól 12-ig vagy 8-tól 14-ig. Ha meg 8 órában dolgozol, akkor már tényleg nem mindegy mikor kezdesz neki.

Fontos, hogy ugyanúgy kelj fel, mintha bejárnál. Öltözz fel normálisan, kényelmes ruhában, mert attól hogy otthonról dolgozol nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész nap pizsamában kell lenned. Kezd el a reggeli rutinodat, mint szoktad, ágyadat is vesd be ahogyan szoktad stb. Reggelizz meg, csinálj magadnak egy teát vagy egy kávét amit a kialakított munka sarkodba viszel magaddal.

Óránként érdemes tartani 5-10 perc szünetet. Ebédelj meg ahogyan eddig is tetted. Figyelj az idődre, mert tény hogy te osztod be, ugyan akkor jól is kell vele bánj.

Nincs háztartás vezetése, főzés, mosás, takarítás ezeket mind-mind felejtsd el! Igen, sokan mondják hogy kisbaba-kisgyermek mellett lehet otthonról is dolgozni. Igen, ez így igaz. De csak ez akkor lehetséges, ha tényleg csak akkor dolgozol ha a kisbabád alszik, vagy a kisgyermeked már óvis. Mert nem szabad, hogy megzavarják a munkádat, hiszen neked is kellemetlen lenne, ha pont egy Zoom-beszélgetés/tárgyalás alkalmával zavarnának meg téged, ez lehet akár a párod/férjed, akár a szüleid-nagyszüleid, gyereked stb. És nem csak ennyi, hanem ha véletlenül fel kellene állnod, akkor ne lássák azt hogy te milyen hanyag és lusta vagy ahhoz, hogy pizsamában nyomod a home officet. Még akkor is, ha “csak” az alsó ruházatod pizsama.

A másik legfontosabb teendő az, hogy ki kell alakítanod egy sarkot vagy ha van annyi helyetek, akkor egy szobát ahhoz hogy te dolgozni tudj otthonról. Kényelmesen és meg legyen minden fontos kellék ami egy irodához vagy a vállalkozásodhoz megfelelő. Ha egy cégnél dolgozol, akkor általában biztosítanak mindent a számodra. S, mivel nem saját például a laptop, akkor is bánj vele úgy, mintha a sajátod volna, vigyázz rá nagyon! Ugyanez igaz egy céges kocsira vagy telefonra stb.

Ha erre esetleg nincs lehetőséged, mármint a hely kialakításához, akkor válaszd ki azt a szobát vagy helyiséget ahol kényelmesen tudsz dolgozni.

A távmunka által időt spórolunk meg

Bár igaz, hogy nem kell már órákat utaznunk ahhoz, hogy be érjünk a munkahelyünkre vagy oda ahol a vállalkozásunk van. Ugyanakkor jól kell bánjunk az idővel amit mi magunk osztunk be illetve haladjunk a munkával, tehát ilyen esetben le kell némítani a telefonunkat és csak sűrgős esetben tudjanak téged elérni.

Nem kell órákat buszoznunk, várni a MÁV-ra vagy a forgalom miatt idegeskedni mert dugó van. Esetleg pont jókor robbant le a kocsid. Nem kell hulla fáradtan haza esned, vagy korán kelned azért hogy beérj a munkahelyedre, akár 2-3 órákat vagy többet utazva ezért.

Amit sokszor nem kéne, de mégis megesik

Sajnos, mint amikor bejárjunk a munkahelyünkre, hajlamosak vagyunk telefonozni, mint sem a munkákkal foglalkozni. Tény, hogy eluralkodik rajtunk az az érzés, hogy “úgyis itthonról dolgozom, miért ne telefonozhatnék?”, vagy az hogy elcsábulunk azért mert ott van az ágyunk “aludjunk egy kicsit” érzés. Engedhetünk “sajnos” ezeknek a csábításoknak, ami akár rossz szokás is lehetne, mert rászokunk. Ismerős vagy megesett már veled? Ne aggódj, velem is megesik/megesett sokszor. Megtanultam kezelni.

Pont ezért nehéz egy kicsit otthonról dolgoznunk, mert vannak dolgok amiért kicsit jobban elcsábulunk, mint kellene. De ezzel nincs semmi baj. Idő mire az ember megszokja a rutinját és megtanulja kezelni azt hogy először a munka. Persze, vannak esetek, amikor már nincs semmi dolgod, nincs mit csinálnod már, akkor persze pihenj, de legyél készenlétben mert bármikor adhatnak neked újabb munkát, vagy jelentkezhet egy újabb rendelésed stb.

Beszélj a családtagjaiddal, pároddal

Lehetséges hogy ezt a részét hülyeségnek találod, de nem az. Sőt! Jobb ha tudják és értsék meg azt hogy Te attól, hogy otthon vagy nem feltétlenül jelent bármit is vagy változna a helyzet. Max annyit változik a helyzet, hogy most van ez az lehetőség, hogy otthonról tudj dolgozni. Még nem jelenti azt, hogy “na most aztán végre tiszta a lakás!” vagy hogy “végre lesz ebéd/vacsora” stb. dolgok. Nem! Ilyen sajnos nincs és nem is fog ilyen mértékben változni.

A munkaidődben dolgozol. Megvan a saját kis zúgod vagy szobád ami direkt erre van kialakítva. Ilyenkor a gyerekeid nem zavarhatnak, sem a családod többi tagja, sem a párod. Persze, ha sürgős telefonhívást kapsz, természetesen vedd fel! Viszont, értesítsd a családodat arról, hogy x-y időben ne hívjanak csak akkor ha tényleg fontos! Illetve ugyanez igaz a gyerekekre, a párodra/férjedre is.

Természetesen, azzal nincs baj ha bevisz neked egy szendvicset, egy pohár vizet vagy bármit, mert figyelemmel van rád. Ez még abszolút nem akadályoz semmiben, és ezzel ők is valamennyire felhívják a figyelmedet arra hogy már x ideje dolgozol és még nem tartottál szünetet.

Ha van gyereked/gyerekeid, de nincs óvi vagy suli, ha van lehetőséged akkor kérj meg valakit hogy ebben az időben foglalkozzon vele míg anya vagy apa otthon dolgozik. Vagy ha elég idős már, akkor mondd el neki hogy ilyenkor nem tudsz vele foglalkozni, otthon vagy de most dolgozol és amint lejárt a munkaidőd, akkor elmentek játszótérre vagy fagyizni stb.

Munkaidőben csak a feladatunkra koncentráljunk, ne legyen más háztartási feladat, és ezeken ne is kattogjunk.

Előnyökről és hátrányokról nem írok mert azt hiszem ez szubjektív. Ugyanez igaz hogy valaki introvertált vagy extrovertált-e. Valaki szeret bejárni, közösen étkezni beszélgetni stb.

Az én saját tapasztalatom (Gondolom ezt a részét vártátok a legjobban *nevet*)

Nos, számomra nem idegen a Home Office világa, többször is volt már benne tapasztalatom, az előzőt is szerettem és a mostanit is szeretem csinálni.

Tény és való hogy előtte nem dolgoztam távmunkában, néha-néha gondoltam rá régebben is, ám tudtam hogy ez még annyira nem lehetséges. Ugyebár a 2020-as világjárvány hozta meg jobban az áttörést. Eleinte kicsit féltem tőle, de beigazolódott hogy kár volt és nekem nem voltak ilyen elcsábulásaim, akkor is nyomtam a munkát amikor beteg voltam vagy nem voltam valami túl jól.

Ami nehézség volt olykor az a levél váltás a kollégámmal, tehát a kommunikáció nem nagyon ment át és akkor még nem igazán tartottunk zoom hívásokat egymással. Na, nem mintha profin menne most is a videóhivás, mert nem igazán, de beszélgetésként(hangüzenetként is) jobban megértettem, megértem a másikat, hogy mit is szeretne, hogyan akarja magát kifejezni, ha írásban már nem megy vagy rosszul megy át az információ. Szóval, ezt nem igazán kedveltem annyira, de hál isten akkor is szerettem az előző munkahelyem és mint írtam, a mostanit is.

Az időbeosztásaimmal sincs problémám, mert mindig is felkeltem időbe és elkészültem mindennel, hogy utána tudjak foglalkozni a saját hobbijaimmal. Egész jól tudtam és tudom kezelni az időmet és így ezzel sem volt gond. Természetesen, ugyanúgy felöltöztem és mindent rutinszerűen de megcsinálom. Mindig leadok mindent is időben és elvégzem a munkáimat. Pihenőt én is szoktam tartani egy olyan 5-10 perces szünetet, hogy ne fáradjon annyit a szemem a monitor előtt, illetve én se fáradjak el olyan hamar. Eközben megiszok egy pohár vizet vagy egy bögre kávét, átmozgatom a testemet, mert tény hogy el tudtam zsibbadni *nevet* .

Senki nem zavart engem semmiben, a kollégáimnak mindig jelen voltam és vagyok most is. Párom is készséges volt ebben, mert abszolút nem zavart, ő sem volt mindig itthon velem mert dolgozik. Olykor persze megesett, hogy hozott be nekem ebédet vagy egy kávét esetleg vizet, mert totál bele voltam merülve a munkámba és elfelejtettem a szünetem.

Amit esetleg kicsit hátrányak mondanék, az a jó öreg laptopom. Sajnos sok komolyabb programot ugyan nem bír el, de alapfokú munkának tökéletes. Ha komolyabb munkahelyre kerülök/kerültem, ezt mindig is jelzem feléjük.

A hallássérültségemet sem gondolnám hátránynak. Nem akadályozott semmiben, legalábbis eddig még. Legfeljebb a videóhívásokat annyira nem kedvelem, de ha muszáj, akkor muszáj. Összeszedem magam és ezt is túlélem. Vannak olyan munkahelyek, legalábbis másoktól hallottam, ahol ezeket tolmácsolják jelnyelvvel vagy leírják neki közben, hogy miről van szó a gyűlésen. Meg sajnos kevés munkahely az ami alkalmazza ezt a lehetőséget.

Szeretem a távmunkát, mert tényleg nem kell sokat utaznom, bejárnom és egész ügyesen tudom ezt kezelni, igazán élvezem. Szeretem amit csinálok, szeretem a munkahelye(i)m.

Nektek hogy tetszett ez a bejegyzés? Lenne még valami kérdésed amit kihagytam, vagy még kíváncsi vagy?

Neked, nektek van saját tapasztalataitok a home office-al kapcsolatosan? 

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett.

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
16 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wikka

Nagyon szuper poszt lett. Én is dolgoztam egyszer távmunkában, szerencsére call centereseknek ez a lehetőség adott. En nagyon szerettem, habár volt hogy pizsiben ültem a gép elé. Szeretném ba több ilyen lehetőség lenne, de az én munkahelyemen is leginkább a covid miatt vezették be. Viszont olyan szempontból is jó volt számomra, hogy ha rosszul voltam, akkor tudtam otthonról dolgozni. A végén meg kb már csak otthonról dolgoztam ők akarták ezt igy.és ki is rúgtak, nagyon szomorú voltam, mert imádtam a munkám. Bár nagyon rosszul viseltem és haraggal váltunk el. Hálás vagyok hogy a cég lehetőséget adott hogx munkatapasztalatot szerezzek. Örülök hogy te is találtál ilyen lehetőséget.

Manó

Hát a jelenlegi gondolkodás módommal nem tudnék home office-ban lenni, de elismerésem mindenkinek aki tudja csinálni.????
Érdekeset írtál nagyon 🙂

Fekete-Virág V

Nagyon jól összeszedett, hasznos bejegyzés lett ❤️

Ninaa

Aztaa, végre írtál a home office lehetőségről. ❤️ Nagyon ügyesen összeraktad ezt a bejegyzést, nagyon jó volt olvasni, hogyan éled meg. Szerintem nem is hagytál ki belőle semmit. :3 Az időbeosztás minden munkahelyen nagyon fontos, de home office-ba jobban oda kell figyelni rá az tény. A tv, a zajok, a szomszédok beszélgetése, háziállat, mind mind el tudják vonni a figyelmet ^^” Örülök, hogy neked azért jól megy a home office dolog, ha egyszer odakerülök én is, remélem nekem is fog menni : D

Szuper poszt lett, semmit sem hiányolok belőle:3

Eszter

Nekem még nem volt részem otthoni munkát végezni, az más kérdés, hogy amikor nem volt időm a gyerekek mellett megcsinálni a plusz munkát, akkor hétvégén írtam az adminisztrációm, illetve készültem dekorációval. A teljes home office dolgot még nem tapasztaltam. Biztosan sok sok apropója van, amit te is írtál. Vannak jó és rossz oldala is, de tényleg szükség van a nyugodt környezethez, ahol az ember tudja végezni a munkáját.Jó kis poszt lett és alapos,köszönjük ☺️☺️

Amy

Szerintem hasznos poszt, és bár én nem tudnék otthonról dolgozni (megunnám egy idő után, hogy nem annyira változatos), valakinek pedig pont ez a jó. Nyilván, aki kereskedelemben dolgozik, az nem tudja átvállalni, de gyerkőcösek, vagy mint például Te is, azoknak jó lehet. Itt is tanultam valamit :3
Köszipusz <3

Vivi

Nagyon jó téma! Nekem eddig nem volt még home office tapasztalatom, valószínűleg nem is lesz, de sose lehet tudni. ???? Szeretek emberek között lenni, jönni-menni, még akkor is, ha nagyon korán kell felkelnem.
Szuper, hogy megosztottad a gondolataidat velünk és írtál erről is. ☺️

Kitti

Nagyon vártam, hogy írj erről a témáról ???????? Annyira jó lett és mindent leírtál, amit kellett. Sajnos otthonról dolgozni nem is mindig egyszerű. Pedig sokan abban a tudatban vannak, hogy ez a világ legjobb dolga. Az előnyei mellett sajnos sok buktatója is van. Szerintem sok embernek hasznos ez a bejegyzésed, főleg aki azon gondolkozik, hogy otthonról dolgozna.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x