Tudom, hogy manapság sokkal egyszerűbb házhoz vagy a munkahelyünkre rendelni a kiválasztott ételünket, mint megfőzni mi magunk. Azonban szerintem, egy alap tudásnak kellene lennie, hogy az ember lánya, fia megtanuljon azért főzni vagy éppen sütni valami finom ételt, esetleg süteményt varázsolni magunknak, vagy a párunknak, családtagjainknak, barátainknak. Hogy miért létfontosságú? Mert sose tudja az ember, hogy mit hoz az élet és nem mindig tud az ember rendelni ételt vagy olyan anyagi helyzetbe kerülne az illető, akkor is mindig jól jön egy bevált recept. Arról nem is beszélve, hogy legalább tudjuk , hogy mit készítettünk és hogy mik kerültek bele az adott ételbe, ízesíteni is tudjuk ahogyan mi szeretjük, esetleg ha leves főzünk és nem lett jó, akkor is fel tudjuk javítani, pl: túl sós lett, akkor egy kis víz hozzáadásával máris jobb lesz az eredmény.
Én hogyan tanultam meg főzni, sütni?
Már elég korán elkezdtem érdeklődni a főzés, sütés iránt, viszont voltak szakaszok mikor már-már nagyon nem szerettem egyiket sem, sőt inkább süteményeket szerettem jobban sütni. Kb 11-13 éves lehettem amikor először főztem magamnak és nyilván az egy tojásrántotta és tükörtojás volt elsőnek.Volt kitől el lesnem és megtanulnom a dolgokat, de mint említettem fent is, hogy volt amikor nem igazán szerettem ezt mind csinálni, mert mindig volt olyan szituáció mikor az illetőnek nem tetszettek amiket csináltam, vagy nem úgy történtek a dolgok, vagy az eredmény nem lett jó avagy számára “tökéletes”-re nem sikerült az adott étel, akár a sütőben sült. Így leálltam egy időre a főzéssel mellette, természetesen volt amikor besegítettem például pucoltam zöldségeket, daraboltam a hagymát, megkavargattam-felügyeltem a tűzhelyen nehogy oda égjen, krumplipürét csináltam, ízesítésben már abszolút nem szóltam bele. Ám, süteményt sütni annál inkább nagyon szerettem csinálni és élveztem is, talán abba szólt bele a legkevésbé. Volt egy-egy alkalom amikor én főztem, de nem volt az olyan gyakori.
Így tanultam meg főleg főzni, hogy figyeltem mikor és mit csinál. Persze vannak ami(k) eltérnek és nem úgy csinálom ahogyan ő csinálta, például más fajta hússal és más receptekkel próbálkozok és elő is szoktam venni a recept könyveket is amelyekre beruháztam, hogy esetleg onnan is tanulok valami újat, vagy az internet adta lehetőségként is kutakodok a neten, akár a fórumokon, a jól ismert nosalty, receptneked, recept videók és sorolhatnám. Igyekszem újakat is kipróbálni, de általában maradok a jól bevált recepteknél.
Mikor kezdtem el beleszólások nélkül?
Miután már elköltöztem otthonról és egyedül is “próbálkoztam” főzni magunkra, mit ne mondjak… Élveztem, élvezem mai napig is a főzés, étel sütés a sütőben vagy akár valami finom süteményt is sütni. Azt hozzá teszem, hogy nem sütök olyan gyakran édességet már, mint mikor otthon laktam. De szerintem a legtöbb ember így van vele, míg otthon lakik addig mindent is csinál gyakran, majd mikor nincs senki, semmi akkor már nincs gyakori sütögetés. Legalábbis addig a pontig, míg nem lesz egy gyerek a családban. Szívesen ki is próbálok új recepteket is, legyen szó akár főzés, sütőben sütés, édesség, tehát olyan ami nekünk szimpatikus.
Van segítségem?
Természetesen van, méghozzá a párom.♥ Rengeteget szokott ő is segíteni mikor itthon van, együtt is szoktunk főzni, tepsis dolgokat csinálni, egyedül az édesség marad rám, amit egyáltalán nem bánok. Sőt, a párom is tud finomakat főzni, ő csinálja a világ legjobb pörköltjét!♥ De, nem csak ezt tudja megfőzni, igazából tényleg mindenbe besegít és nagyon is szeretünk együtt főzőcskézni, egy közös program amit imádunk együtt csinálni. Megszoktuk beszélni hogy mit enne szívesen a másik, mi az amit igazán kíván, vagy esetleg mi volt rég amit nem nagyon ettünk mostanában. Szeretjük megbeszélni, hogy mi legyen az ebéd vagy esetleg a vacsora. Mikor megbeszéljük, hogy szívesen ennénk egy pogácsát, akkor elosztjuk a munkát kettőnk között amit igazán élvezünk mind a ketten.
Szoktunk azért rendelni házhoz?
Igen, szoktunk. Azért annyira nem állunk távol tőle, de azt se mondom hogy gyakran rendelünk, mert nem. Vannak napok, hetek amikor nincs kedvünk egyszerűen főzni vagy sütni valamit, akkor szoktunk rendelni valami olyat amit mi szívesen ennénk. Nem tartjuk ördögtől valónak a rendelést. Igaz-igaz, hogy az ember nem tudja akkor hogy most mit raktak bele vagy mit nem, de általában ugye leírják mi kerül bele vagy mi a feltét egy pizzán és sorolhatnám. Sajnos ezeken nem mutatják a kalória adatlapot, de szerintem nem is feltétlenül kellene, ha már jó ízűen eszi meg az ember, akkor ne is legyen bűntudata miatta. 😉
Van nem messze egy kajálda ahol egész jól főznek, néha oda elmegyünk és hozunk hogyha látjuk hogy olyan lesz amit szeretünk, mert máskor is bevált már, és az ízek egyezni szoktak.
Szeretjük a kínait is, oda is elszoktunk menni elvitelre hozni egy-két adagot magunknak vagy ha úgy esik, akkor be is ülünk oda enni, de gyakori nálunk inkább az elvitel mert sokan szoktak lenni. Onnan például az omlós csirkét szeretjük rizzsel.
Magamra főzök külön is?
Nem szoktam, nagyon néha esik meg mikor igen, csak akkor ha a párom azt az ételt nem szereti akkor kisebb adagban ami nekem kb 2-3 napig elég. De persze, van amikor ő is eszik belőle egy tányérral. Szóval, külön nem szoktam főzni és akármennyire is meglepő, ugyan azokat az ételeket szeretjük nagyjából mindketten, akkor így mi értelme van változtatni?
Ti mikor kezdtetek el főzni, sütni?
Mi volt az első amit elkészítettetek?
Szoktatok rendelni vagy esetleg nem messze tőletek hozni ételt?
A családotokkal/párotokkal mennyire egyezik az ízlésetek?
Mik a kedvenc ételeitek, süteményeitek? Ha szeretnétek nyugodtan adjatok meg bevált recepteket is. 🙂
Várom szeretettel a kommenteket. ♥
Klaudi
Először is. Na igen jó, ha az ember magára van utalva, mert úgy biztosan a saját hibáiból tanul.
Én emlékszem, hogy nyári nyaralás alkalmával a nagynénémnél, már kb 8-10 évesen palacsintát sütöttem. Ő volt az, aki engedte is, hogy besegítsek, hamar meg is tanultam. Anyukám mellett is kuktáskodhattam, de a mamám már nem volt ilyen. Mindig mondta, hogy jó lenne, ha segítenék, de sokszor elhajtott a konyhából. Viszont tőle tanultam és lestem el a legtöbbet. Nagyon érdekes, de sok ételt az ő ízvilága alapján főzök a mai napig is.
Anno emlékszem, mikor Budapesten laktunk gyakran hívtam fel, hogy megkérdezzek egy-egy praktikát, mit hogyan kell, ő hogy szokta csinálni.
Számomra a főzés egyfajta kikapcsolódás, imádok kísérletezni, fűszerezni, finomakat enni. Ami biztos, hogy a magyar és olasz konyha ami nekem szent, de szeretek kipróbálni újdonságokat is. Ugyanakkor az is biztos, hogy a kedvenc ételeim ugyanúgy megmaradtak, mint gyermekkoromban, ahogy mamám készítette. Hiányoznak azok a főztök.
Rendelni meg természetesen szoktunk mi is, jó néha nem főzni pl egy szombati napon.
Köszi a posztot, jó kis emlékek elevenedtek fel bennem <3
Nagyon megmosolyogtató volt amit írtál és jó volt olvasni a kommentedet.:) <3
Igen, ha az ember magára van utalva akkor jobban ki tud teljesedni a főzés, sütés téren, legalábbis szerintem. Én is mikor nem laktam otthon, volt egy-egy alkalom amikor felhívtam én is anyumat, hogy mit hogyan szokott csinálni. De azóta bátrabban főzők és sütők is, ha valamit nem tudok vagy nem úgy emlékszem rá, akkor is előveszem a receptet vagy kicsit szétnézek a neten, hátha van valami hasonló. 😀 Az ízvilág amely gyerekkoromban volt ma is megvan egy pár, de mégis némelyik másabbra mint szokott lenni, de sokkal jobb íze lett, mint volt pl gyerekkoromban vagy amit otthon besegítettem.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy írtál. 🙂
Klaudi
Teljes katasztrófának tartom magam a konyhában, de állítólag olyan milánóit tudok csinálni, hogy az valami eszméletlen… de igazából egy jó ideje nem főztem/főztünk semmit, mert a munkahelyemnek hála menüt kaptam… de abba viszont beleszóltam nem is egyszer, mert hol túl nyers volt a sült csirke, hol túl olajos/zsíros a paprikás krumpli, a száraz rizsről már nem is beszélek. És egyébként, a krémlevesekbe is lehetett volna belekötni, mert mindegyik ugyanúgy nézett ki (!), csak az ízük tért el egy kicsit. Én meg úgy hiszem, hogy azért egy sajtkrémlevesnek és egy zellerkrémlevesnek azért van valami színe…
Rendelni csak havi egyszer szoktunk, akkor is csak azért, mert akkor lehet. Máskülönben meg már nem olyan jó buli, mert sokba is kerül (akkor is, ha a futársrácok többsége egész helyes palik voltak, khm…), másrészt már nincs benne az újdonság varázsa. Főleg Mekiből rendeltem eddig, de évek óta szeretnék más nemzetek konyhájában elmélyülni, vagy a helyi hangulatosnak ítélt helyekre beülni egy-egy fogyasztás szempontjából.
Amit viszont mindig megcsinálunk itthon, az a mogyorós csirke. Kínai étel, és igazából ha kivesszük belőle a csirkehúst, tökéletes a vegetáriánusoknak is, mert a szója bőven helyettesíti a fehérjét. Nyári ételnek minősíteném, mert mindig akkor vannak olcsóbban a zöldségek bele, de ezt ajánlani is tudom. Receptet pedig tudok küldeni ;D
Köszönöm ezt a bejegyzésedet is! ^^
Erre mondják azt, hogy valahol el kell kezdeni. ^^ Én sem profiként kezdtem a főzés, sütögetés.
Húh, akkor feladtad nekik a leckét rendesen. 😀 Abban egyetértek, hogy a krémleveseknél lehetne másabb ízűek, szóval ezt igen érdekesnek tartom. Jó, én magam alig eszek krémleveseket, vagy ha igen, akkor az egyik kedvencem: Krumplikrém leves, imádom! ^^ Való igaz, hogy rendelni nem egy olcsó dolog, de lássuk be, hogy megkönnyíti az emberek életét, főleg ha nincs is kedvünk főzni mondjuk szombaton vagy vasárnap, de persze azt se mondom hogy minden hétvégén tegyen így az ember. Vannak akik szinte állandóan rendelnek, mert egyedül élnek vagy mert abszolút nincs idejük, kedvük főzni, tehát ezt a részleget is meg lehet érteni, szerintem. 🙂
Tény, hogy vannak olyan ételek amik már nem olyanok, akár rendelje az ember, akár menüben kapja valahol, tény hogy a házinál nincs finomabb étel hogy magad főzöl, sütsz és tudod mit raktál bele. ^^
Köszönöm szépen hogy írtál és egyben ezt a jóó hosszú kommentedet is külön köszönöm! 🙂
UI: A Recepted elküldheted. 😀
Klaudi
Nagyon jó kis bejegyzés lett, számomra is egy csomó emlék feljött. Egyébként én szeretek anyukámmal sütögetni, főzni, de sosem voltam az a konyhatündér és később is kezdtem. Alap dolgokat (tojásrántotta, bundáskenyér stb. ) már kiskoromban is megcsináltam, de magára a főzésre és a sütésre sokkal később vettem rá magam. Csatlakozom Amyhez, egyébként egy katasztrófa vagyok a konyhában. 😀
A kedvenc kajáim, amit általában jól meg is csinálok az a sajtkrémleves, a spagi, a pörkölt, grízgaluska leves meg még van jó pár, de még van hová fejlődnöm. A sütésben én jobban szeretem a sütés nélküli dolgokat, de szívesen csinálok mást is, ha úgy van, viszont a sütés nélküli nyamikat az egyszerűsége miatt nagyon szeretem (pl.: franciakrémes, mirindaszelet).
A pogácsádra majd rárontok, receptügyben 😀
Mi nem nagyon szoktunk házhoz rendelni, inkább haverokkal szoktunk étterembe menni meg anyummal kínaiba. Imádjuk például a mekit is.
Az egyszer biztos, hogy az én ízlésem és a családom/barátaim ízlése teljesen különbözik, nagyon válogatós vagyok, míg a többiek majdnem mindent megesznek, így többször kell magmara is külön főzni….. 😀
Köszi mégegyszer ezt a bejegyzést, jó volt olvasni. ♥
Köszönöm szépen, örülök hogy tetszett ez a bejegyzésem is! ^-^
Na, a válogatós dologra tudnék mit írni, mert míg otthon laktam én is az voltam. Sajnos. 😀 Mondjuk most se eszek meg mindent, de megkóstolni megszoktam új dolgokat és kipróbálni is egy új receptet stb. Ha nem ízlik nem csinálok többet vagy nem eszek olyat. Azt mondják hogy az embernek változik az ízlése, ami tényleg igaz. 😀 Gyerekkoromba volt egy pár étel amit nem szerettem, most pedig megeszem, jó nem kedvenc étel, de érted. 😀
Klaudi
Én is nagyon szeretek főzni. Akkor szerettem meg, amikor vegán lettem. És
Gyakran improvizalok is. Viszont a rantottat anyosom szerint gyakran odaegetem :/ az nem megy jól
Ezekszerint. Egyébként vegán
Dolgokat szeretek főzni. Húsos eteleket még nem nagyon csináltam. Ritkán mi is rendelünk vagy étterem elvitel =)
Gyakorolni kell a rántottával, de véleményem szerint mindenki máshogyan szereti, mint a tükörtojás is sokan picit megsülve szeretik jobban vagy megfordítják a másik oldalára is.
Köszönöm, hogy írtál. 🙂
Klaudi
Nagyon jó bejegyzés lett. Nem szeretek főzni, sem sütni etől függetlenül megcsinálom. Fogalmam sincs mikor kezdtem el igazán főzni, mert ugye a virsli, és tojássütést nem sorolnám ide. Persze szoktam rendelni, de szeretek étteremben is enni. Egyáltalán nem egyezik az ízlésünk. Én leginkább levest, salátát és desszertet fogyasztok. Ő pedig főételeket, tésztákat, húsokat. Mindenféle zöldségalapú lepest imádok, és a palacsintát.
A zöldségekre én is rá vagyok kattanva, főleg a saláta keverékre. 😀
Igyekszem is mindig beiktatni valami zöldséget a napjaimba, de főleg ha olyasmit eszek, akkor mellé kell jönnie egy kis saláta keveréknek és valami isteni tud lenni! 🙂
Köszönöm, hogy írtál.
Klaudi
Én főzni sokkal inkább szeretek mint sütni. Szerintem is nagyon fontos hogy az ember meg tudjon csinálni ha nem is mindent, de egy pár dolgot 😊
A párommal eléggé egyezik az ízlésünk, és szerencsére nagyon szereti a főztömet ☺
Szoktunk néha rendelni, de az igen ritka, inkább akkor elmegyünk vacsizni, beszélgetünk, kicsit kikapcsolódunk az idő alatt is 😊
Örülök, hogy nektek is egyezik az ízlésetek a pároddal. 🙂 Igen, én is így állok/álltam hozzá, hogy ha sok mindent nem is de egy pár dolgot megtanuljon az ember főzni vagy éppen sütni.
Köszönöm szépen, hogy írtál. 🙂
Klaudi
Gyerekkoromban tanultam meg sütni-főzni. A nyári szünetben mindig ki volt adva, hogy mit kell előkészíteni, megpucolni, stb. mire anyu hazajön és megfőzi vagy megfőzzük együtt. Mikor már elég nagy voltam, akkor megfőztem én is, mire hazajöttek a többiek. Azóra is főzök, szeretek kísérletezni. Sokat utazunk, és sok receptet begyűjtöttem az útjaink során, melyeket a blogom ÍzUtazás rovatában osztok meg. https://mindenuttjooo.blogspot.com/search/label/ÍzUtazás
Akkor hasonlóan voltunk mi ketten, én is rengeteget segítettem mikor otthon voltam. Nyáron főleg, mert akkor voltam otthon sokat. Mindig mindent megpucoltam és mire hazajött. 🙂
A blogodat ugyebár szoktam olvasni, kommentelni is. Ezt is elfogom majd olvasni. 🙂
Köszönöm, hogy írtál!:)
Klaudi
Huu, szuper bejegyzés lett! ☺️ Én már pontosan nem emlékszem, hogy hány éves koromban főztem/sütöttem először és sajnos arra sem emlékszem, hogy mit. Viszont szeretek főzni, de sütni még jobban. ☺️ Szoktam rendelni is, de inkább ritkábban. Jobban szeretem azokat az ételeket, amiket én főzök meg, így tudom, hogy milyen fűszerek, alapanyagok vannak benne. ☺️
Nagyon szépen köszönöm, örülök hogy tetszett ez a bejegyzésem is. 🙂 Annak szintén örülök, hogy szeretsz főzni és sütni még inkább. Egyetértek, én is jobban szeretem magam megfőzni vagy sütni a dolgokat, mert akkor tudom milyen fűszerek, alapanyagok kerülnek bele az adott ételbe vagy a sütibe.
Köszönöm, hogy írtál. 🙂
Klaudi
Jó volt olvasni és egyben belelátni ebbe az életszakaszodba is 🙂 Nagyon jó írás lett, nagyon tetszik és sok dolog van amiben hasonlóak vagyunk, de ezt már többször beszéltük is 😀 Az első főzésem 10 évesen történt, amikor öcsémmel, csináltunk egy levest. Nagyon büszkék voltunk magunkra mert teljesen egyedül csináltuk és még finom is lett. Szeretünk rendelni, igaz mivel faluban élünk, ide a kutya se hoz ki semmit. Oké van 1-2 kivétel, de inkább elmegyünk érte és max hazahozzuk. Pizza, gyros és kínai amit nagyon szeretünk. Elszoktunk járni étterembe is mikor évfordulónk, vagy szülinap van. Párommal elég sok a közös, de van amit én nem szeretek de ő imád ilyen pl a pacal is. Közösen szeretjük a tengeri ételeket: kagyló, rák, polip és sok olyan étel van amit általam szeretet meg pl bulgur, gomba, spenót. Sok kedvencem van de amit nagyon szeretek sütiben az a krémes és a puncs szelet. Ételben pedig a töltött csirkecomb és a spagetti
Igen, annyira hasonlítunk és egyeznek a dolgaink hogy húh. 😀 Kivéve, hogy mi nem szeretjük a tengeri ételeket és csirkecombot se fogyasztunk már. A gombáért se rajongunk. 😀 Szóval, ezeket nem szeretjük. Wow! Büszke is lehetsz magadra, magatokra az öcséddel! 😀 Nekem még az nem igazán ment, bár mint írtam is a blogomba, hogy nem is igen tudtam úgy főzni, mint ahogyan azt szerettem volna. Nagyon jó volt olvasni, hogy ekkora sikere volt a leveseiteknek és hogy a pároddal is közös a ízlésetek az étel terén.
Köszönöm, hogy írtál! 🙂
Klaudi