Kezdőlap Interjú Interjú Recept Kapcsolat
Interjúk
2020. 06. 28.     Klaudi    Interjú     0 komment

Sziasztok! 🙂 A mai Interjú alanyom Losonc Krisztina!  Szerintem már egy jó páran ismeritek őt az instagramon, a blogját 2019-ben indította el, hogy ezzel segítsen másokon akik hasonló helyzetbe kerültek, mint ő. Nem gyakori, hogy valaki ezzel a témával foglalkozik, így ír a saját tapasztalatairól.  Megosztja velünk a történetét, valamint a műtéti élményeit. Nagyon kedves, aranyos és szimpatikus lányt ismertem meg.  Szeretem olvasni a posztjait instagramon és a bejegyzéseit a blogján.  Érdemes hozzá is betérni! Nem is húzzom tovább az időt! Jöjjön az interjúk 6.része! Jó olvasást kívánok! 

Kriszta

Szia Kriszta!  Köszönöm szépen, hogy elfogadtad az interjút! Mesélnél egy kicsit magadról? 
Szia! Én köszönöm, hogy megkerestél, nagyon jól esik. Kriszta vagyok, 26 éves és Szegeden élek a párommal. Egy életvidám, mindig mosolygós lány vagyok, aki igyekszik mindent pozitívan felfogni és a legjobbat kihozni minden helyzetből. 

Milyen betegséged/betegségeid vannak a pajzsmirigyeden kívül? Hacsak a pajzsmirigyed, elmesélnéd hogyan történt? Persze csak amennyit szeretnél itt megosztani.
Szerencsére eddig csak a pajzsmirigyemmel volt gond, gyorsan le is kopogom. Szívesen mesélek neked. Az egész 2019. júliusában kezdődött, amikor gyanútlanul elmentem a háziorvosomhoz egy vérvétel beutalóért. Ő vette észre először a pajzsmirigy göböm és utána kezdtem el szakorovosokat is felkeresni. Először november 6-án estem át egy műtéten, amikor csak a göböt távolították el, de sajnos utólag a szövettan eredményéből kiderült, hogy rosszindulatú, ezért november 29-én már az egész pajzsmirigyemet eltávolították. Ez már 6 hónapja történt, azóta élek pajzsmirigy nélkül és jelenleg azt kell, hogy mondjam, hogy jobban érzem magam, mint valaha. Januárban részt vettem egy radiojód kezelésen is, hogy biztosan minden pajzsmirigy sejtem megsemmisüljön.

Hogyan kezeled a pajzsmirigyed?  A család és a párod hogyan kezeli illetve mit reagáltak?
Sajnos már nem a pajzsmirigyem kell kezelnem, hanem a hiányát pótolni. Ez pedig hormonpótló gyógyszerrel történik. Ezen kívül nagyon nagy hangsúlyt fektetek az egészséges életmódra és mozgásra is. Igazából egy olyan életstílust alakítottam ki, mintha még lenne pajzsmirigyem, hiszen attól, hogy nincs ugyanúgy egy pajzsmirigy támogató életmódra van szükség. Az elején mindenki kicsit meg volt rémülve, de azt hiszem ez természetes. Nem olyan sűrűn történik meg az emberrel, hogy pajzsmirigyrákkal diagnosztizálják. Azóta már mindenkinek volt ideje feldolgozni és mivel látták, hogy én milyen jól élem meg ezt az egészet így nekik is sokkal könnyebb volt. 

Hogyan éled meg, mik a tapasztalataid, ért-e már atrocitás?
Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, hogy semmilyen komolyabb atrocitás nem ért eddig.

Olvastam a blogodat. Nagyon inspiráló, pozitív és a segítőkészség árad belőled. Hogy jött az ötlet, hogy blogolni kezdj? Nem féltél elkezdeni? 
A blogolás ötlete 2019 decemberben merült fel bennem a második műtétem után. Először bizonytalan voltam benne, hogy belekezdjek-e, de a párom nagyon buzdított, hogy csináljam. A legnagyobb motivációm az volt, hogy másoknak tudjak segíteni azzal, hogy megosztom az én történetem, mert úgy éreztem én nagyon hálás lettem volna egy hasonló blogért. Nagyon is féltem elkezdeni, ha a párom nem lett volna mellettem lehet, hogy bele se kezdek. 

Mi a kedvenc elfoglaltságod? 
Azt hiszem ezt nem nehéz kitalálni, ha valaki végig nézi az Instagram profilom látni fogja, hogy nagyon szeretek sütni, főzni. Ha tehetném életem nagy részét szerintem a konyhában élném le. A különböző desszertek, sütemények sütése, tervezése nagyon le tud kötni. Képes vagyok napokig kutatni, hogy pontosan milyen is legyen, milyen alapanyagokat használjak fel, vagy épp hogyan tudnék minél egészségesebbre varázsolni egy-egy receptet. 

Észrevettem hogy szereted a kávét, melyik a kedvenced? 
Azt hiszem ez lehetett volna az előző kérdésre a másik válaszom, hiszen tényleg nagyon szeretek kávézni. Sajnos mostanában emiatt többet is iszok naponta, mint szeretnék, de ezt a kis élvezetet megengedem magamnak. A nagy kedvencem most a zabtejes cappuccino. 

A családod és a párod tudják hogy blogot vezetsz, mit szólnak hozzá? 
Mindenki pozitív dolognak tartja. A párom volt az első, aki minden bejegyzésem elolvasta, mielőtt kikerült volna az elején. Utána megtudták a családtagjaim és azóta mindenki olvassa.

Látom és olvasom a blogod bejegyzéseiben, illetve a instagramodon is, hogy életmódot változtattál.  Mesélsz erről is egy kicsit? Önmagadért tetted vagy leginkább a műtéteid előtt kezdted el vagy jóval előtte, mikor kiderült hogy van valami baj a pajzsmirigyeddel?
Az egész betegségem ennek köszönhetően derült ki, mert akkor nyáron határoztam el, hogy nem halogatom tovább és életmódot váltok. Ezért mentem el a háziorvosomhoz és ekkor derült ki, hogy gond van a pajzsmirigyemmel. Egészen februárig nem mondhatom sikeresnek teljesen az életmódváltásom, hiszen a műtétek és kezelés között kevésbé tudtam erre időt fordítani. De most már három hónapja igyekszem minél egészségesebben enni, két hónapja pedig a rendszeres mozgást is beépítettem az életembe.

Nagyon ügyesen főzöl és sütsz, honnan merítesz ennyi ötletet?  Mikor kezdtél el igazán főzni/sütni? Olyan ínycsiklandóak az ételek a képeiden.
Köszönöm. Ahogy már az egyik kérdésedre adott válaszban írtam is, imádok recepteket kutatni. Leginkább Instagramról szoktam inspirálódni, mert ott rengeteg      szebbnél-szebb ételt lehet látni. Az életmódváltásomnak köszönhetően egy étrendet is kaptam, amelyben rengeteg csodás recept van. A főzés/sütés már tini koromban megjelent az életemben. Tisztán emlékszem, mikor otthon a konyhában álltam és anyukám jegyzetei alapján készítettem el az első ételeimet, mikor ő dolgozott. Akkor még annyira nem örültem ennek a szerepnek, de azóta nagyon hálás vagyok érte, hogy már akkor egyedül helyt kellett állnom a konyhában és így megtanultam főzni. 

Melyik a kedvenc süteményed vagy főztöd?
Ez egy nagyon nehéz kérdés. Nem tudok kiemelni egy konkrét kedvencet sem, de azért megpróbálom. A főzés terén a jelenlegi nagy kedvenc itthon a rakott édesburgonya és a bolognai. A sütemények közül tényleg nem tudok egyet se kiemelni, ilyenkor tavasszal imádok mindenféle epres sütit elkészíteni, de nagy kedvenc még a brownie is… Igazából minden csokis, málnás, epres süti. 😀 


Sokszor írod a jódmentességet, nagyon fontosnak tartod ezt? Illetve hallani és olvasni is, hogy a jód nem feltétlenül jó a pajzsmirigynek, mit gondolsz illetve mi a véleményed erről?

A jódmentesség azért volt fontos számomra, mert a radiojód kezelés előtt szigorú jódmentes diétát kellett tartanom a sikeres kezelés érdekében. Én alapjáraton azt mondom, hogy a pajzsmirigynek fontos a jódbevitel, de vannak egyes betegségei, amikor korlátozni kell a bevitt jód mennyiségét, mert azzal még nagyobb kárt lehet okozni.

Mi a célod a blogoddal vagy csak úgy magadnak írod és a sorstársaidnak?
A célom, hogy minél több emberhez elérjen, hogy mennyire fontos is a pajzsmirigyünk egészsége és segítséget nyújtson azoknak, akik hasonló eseményeken mennek keresztül, mint én.

Ha valakinek nincs problémája a pajzsmirigyével akkor is érdemes megnézetni?
Igen! Nagyon fontos az ellenőrzése, mert sokszor teljesen másnak azonosítják be azokat a tüneteket, amiket a pajzsmirigybetegségek is tudnak okozni. Én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy megtörténhet az is, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik, mégis jelen van egy betegség, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy évente nézesse meg a pajzsmirigyét, mert ez is legalább annyira fontos, mint bármelyik másik rákszűrés.

Gyakori betegségnek számít ez is, sok nőt érint. Szerinted ezt meg lehetne előzni valahogy vagy karban     tartani azt, hogy ne legyen belőle később probléma?
Sok esetben egészséges táplálkozással és életmóddal szerintem meg lehetne előzni a pajzsmirigybetegségek kialakulását. Természetesen itt is, mint minden betegségnél a genetikai hajlam is sokat számít, de akinél ez nem áll fenn, sokat tudna tenni a pajzsmirigye egészségéért.

Mit gondolsz azokról az emberekről, akik eltérnek az átlagtól, abban hogy betegségük van?
Tisztelem és csodálom őket, mert betegség nélkül sem egyszerű az élet, nekik pedig azzal együtt kell helytállniuk.

Mivel inspirálnád, motiválnád őket?
Talán azzal, hogy legyenek büszkék arra akik és próbáljanak meg minél több pozitív dolgot kihozni a betegségükből és ne negatív dologként tekintsenek rá! ?

Mit üzennél a sorstársaidnak és azoknak akik van/vagy nincs pajzsmirigy betegségük?
Első sorban mindenkinek azt üzenném, hogy kitartás és türelem! Ez a kettő a legfontosabb, hiszen mindenre van megoldás csak lehet, hogy nem elsőre találjuk meg vagy épp nem olyan gyorsan történik meg a változás, mint ahogy szeretnénk.

Végezetül, ha van blogod vagy bármi, megosztanád? 
Persze, @pajzsmirigy.nelkul néven meg lehet találni engem Instagramon és Facebookon (https://www.facebook.com/pajzsmirigy.nelkul) is. A blogom pedig: https://pajzsmirigy-nelkul.hu/

 

Mégegyszer, köszönöm hogy elfogadtad az interjút! 🙂

Klaudi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x